Chiar dacă fabrica s-a închis încă de acum 7 ani, Zahărul Oradea SA mai obține bani…de la ANAF

Exclusivitate

În primăvara anului 2018, germanii de la Pfeifer&Langen, liderii pieţei europene de zahăr, au anunțat că închid fabrica Zahărul Oradea. Decizia de a înceta producţia a fost influenţată de eliminarea cotei de zahăr impusă de Uniunea Europeană de la 1 octombrie 2017, decizie ce a avut ca efect anularea preţurilor minime impuse pentru achiziţia sfeclei de la producătorii autohtoni.

După o existență de 50 de ani, pe fabrica de zahăr de la Oradea s-a pus lacătul, proprietarul Pfeifer&Langen argumentând că nu a reușit să o facă profitabilă, deoarece sfecla românească era mai scumpă decât cea produsă în Polonia sau Ucraina. Germanii au plecat și cu marca, așa că produc zahăr „Diamant” şi „Cristal” în Ucraina și în Polonia.

În acelaşi timp cu închiderea fabricii au fost disponibilizaţi peste 200 de angajaţi, iar afectaţi de această măsură au fost şi peste 90 de fermieri din Vestul ţării, cultivatori de sfeclă de zahăr. Firma ce deținea în acte fabrica din orașul de pe Crișul Repede, SC Zahărul Oradea SA a raportat în 2022 un profit de  17,3 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 3.462 lei, bilanțul având legătură cu faptul că pe locul fostei fabrici urmând a fi dezvoltat un proiect imobiliar.

În același an – 2018 – când s-a închis fabrica, ANAF a finalizat un control fiscal la Zahărul Oradea SA. Controlul s-a soldat cu Decizia de impunere nr. F MC 241/29.06.2018 şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F MC nr. 134/29.06.2018, prin care s-a stabilit că SC Zahărul Oradea SA avea de plătit suma de 3.912.774 lei, reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar.
În aprilie 2019, Zahărul Oradea SA cheamă în judecată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor -,  solicitând anularea actelor de control financiar. După 3 ani de judecată, în vara anului 2022, instanța de fond – Curtea de Apel Oradea – îi dă dreptate în parte firmei bihorene:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta S.C. ZAHĂRUL S.A. în contradictoriu cu pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Anulează în parte decizia nr. 157/17.04.2019, de soluţionare a contestaţiei emisă de pârâta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor, Decizia de impunere nr. F MC 241/29.06.2018 şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F MC nr. 134/29.06.2018 pentru suma de 3.912.774 lei reprezentând impozit pe profit stabilit suplimentar. Obligă pârâtele să achite reclamantei suma de 13.500 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Oradea. Pronunţată prin grefă, azi, 13.07.2022.

Hotărârea a fost atacată cu recurs la Inalta Curte de Casație și Justiție care, recent, a finalizat acest dosar:

  • Detalii soluţie: Respinge recursurile declarate de reclamantul Zahărul Oradea SA şi de pârâtele Agenţia Naţională de Administrare – Direcţia Generală de Soluţionare a Constestaţiilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili împotriva sentinţei nr. 122 din 13 iulie 2022 a Curţii de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 31 ianuarie 2024.
spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie