Curtea de Apel București a decis, vineri, 10 septembrie, să accepte cererea formulată de persoana solicitată Benderschi Constantin de înlocuire a măsurii arestării provizorii cu măsura arestului la domiciliu. Pe durata arestului la domiciliu, Benderschi Constantin are următoarele obligaţii:
- a) să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este chemat;
- b) să nu comunice, direct sau indirect, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii reţinute în sarcina sa prin cererea de extrădare formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, cu martori ori experţi, să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Cetățeanul moldovean Benderschi Constantin s-a aflat în stare de arest preventiv din data de 18 iulie 2022. Avocatul ales al cetățeanului moldovean pledase, în fața instanței, în favoarea unei măsuri mai puțin restrictive, pe motiv că acesta este căsătorit cu un cetăţean român, că munceşte în România cu forme legale, că deţine o societate comercială în România, care produce venituri şi plăteşte taxe şi impozite. El a explicat judecătorilor că clientul său primise o invitaţie de la partenerii săi turci pentru a participa la o întâlnire de afaceri în Turcia la data de 19.07.2022. La data de 17 iulie 2022, Benderschi Constantin plecase spre Turcia, trecuse de vama românească, dar a fost depistat de polițiștii de frontieră întrucât pe numele său figura un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării introdus, de către Organizaţia Internaţională a Poliţiei Criminale INTERPOL Chişinău – Republica Moldova, încă din 30 noiembrie 2020.
Benderschi Constantin fusese dat în urmărire de către Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), fiind suspectat de săvârşirea infracțiunii de fraudă, prevăzută de art. 190 alin. (5) Cod Penal al Republicii Moldova. Concret, Benderschi Constantin este acuzat că, la data de 22.04.2013, împreună cu alte câteva persoane, sub pretextul că vindeau semințe de soia care aparțineau companiei „Vobicom & Co”, prin înșelăciune și abuz de încredere, încasaseră banii pentru 66 tone de soia, fără a livra marfa promisă. Prin acțiunile lor ar fi cauzat prejudicii importante unei societăți comerciale, în valoare de aproximativ 475.200 lei moldovenești (circa 25.000 de euro).