Celebrul Nelu Iordache a scăpat definitiv de încă un dosar de evaziune, prin prescrierea faptelor

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pus punct definitiv, la începutul acestei săptămâni, procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care era acuzat de evaziune fiscală prin achiziţii fictive în contul firmei Romstrade SRL:

  • Solutia pe scurt: DP 308/A/ În baza art.415 alin.1 Cod procedură penală ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Iordache Nelu împotriva sentinţei penale nr. 585 din data de 11.05.2023, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 22942/3/2018. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă pe apelantul-inculpat Iordache Nelu la plata sumei de 500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art.421 alin.1 pct.1 lit.b Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 585 din data de 11.05.2023, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 22942/3/2018. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare privind apelul declarat de Ministerul Public rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin.6 Cod procedură penală cheltuielile constând în onorariul avocaţilor din oficiu desemnaţi pentru inculpaţii Iordache Nelu, S.C. Romstrade S.R.L., Imad Ali, în cuantum de 942 lei pentru fiecare apărător, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11 martie 2024.

Procesul la instanța de fond – Tribunalul București – a durat mai bine de 5 ani, din iulie 2018 și până în decembrie 2023, când judecătorul a decis încetarea procesului penal după ce a constatat prescrierea faptelor. Pentru infracţiunea de evaziune fiscală de care erau acuzați Nelu Iordache, Imad Ali și persoana juridică Romstrade SRL, cu prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, prescrierea faptei a intervenit după 10 ani. Faptele de care erau acuzați inculpații au fost săvârşite în 2012, iar prescrierea a intervenit în decembrie 2022. Totuși, pe latură civilă, instanța a decis ca inculpații să achite ANAF suma de 9.427.490 lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar, la care se adaugă şi obligaţiile fiscale accesorii.

Potrivit procurorilor DNA, în decembrie 2012, inculpatul Iordache Nelu, la data faptelor asociat și administrator al SC Romstrade SRL, a înregistrat în contabilitatea firmei achiziții fictive de materiale de construcții în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și al deducerii nelegale de TVA. Facturile respective au fost emise de două societăți administrate de inculpatul Imad Ali. Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 23.568.725 lei, din care s-a recuperat suma de 14.141.235 lei prin regularizarea taxei pe valoare adăugată aferentă facturilor respective. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit atunci parte civilă în procesul penal cu suma de 9.427.490 lei.

Este al doilea dosar de care Nelu Iordache scapă prin prescrierea faptelor. Astfel, omul de afaceri din Adunații Copăceni a scăpat de o condamnare de 12 ani pentru delapidare și evaziune fiscală în dosarul Bata Sky Imobiliare, dar se află încă în penitenciar pentru executarea pedepsei de 11 ani și 9 luni de închisoare, pe care a primit-o pentru fraudarea fondurilor europene în Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad.

spot_img

Articole recente

Curtea de Apel București acceptă un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA, ce fusese respins de instanța de fond

În februarie anul acesta, procurori de la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției au înaintat Tribunalului Bucureşti acordul de recunoaştere...

Mai multe articole din aceeași categorie