Cei doi poliţişti bucureșteni de la Rutieră, prinşi în timp ce luau mită de la şoferi în Dorobanţi, au rămas cu pedepsele stabilite de instanța de fond

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat săptămâna trecută hotărârea definitivă în cazul celor doi poliţişti ai Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră, prinşi în flagrant în timp ce luau mită de la şoferi pe Calea Dorobanţi în primăvara anului trecut:

  • Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 1035/A din data de 04.09.2024 – În temeiul art.421 alin. (1) pct. 1 lit. b) C.pr.pen. respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. nr.1410/17.11.2023 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia I penală, în dosarul nr. 16692/3/2023. În temeiul art. 275 alin. (3) C.pr.pen. cheltuielile avansate de stat în prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Onorariul parţial al avocaţilor din oficiu pentru inculpaţi, în sumă de câte 350 de lei fiecare, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispoziția părţilor și procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 04.09.2024.

Andrei Pantea, comisar de poliţie în cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Brigada Rutieră, şi Valentin Olteanu, agent şef de poliţie în cadrul DGPMB – Brigada Rutieră, au fost prinşi, în luna aprilie a anului trecut, de către angajații DGA şi DNA, pe Calea Dorobanţi din Bucureşti, în timp ce primeau mită de la un şofer, care conducea o maşină cu numere de înmatriculare din Turcia. În imaginile apărute în spaţiul public, maşina de poliţie în care se afla echipajul cu cei doi a fost oprită în trafic de procurorii DNA şi ofiţerii DGA, fiind percheziţionată sub privirile uimite ale trecătorilor, amintește Agerpres.

Procurorii anticorupţie au menționat că, în perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, Andrei Pantea şi Valentin Olteanu au primit diverse sume de bani de la 23 de şoferi, pentru a nu-i amenda şi a nu le suspenda permisul de conducere în urma încălcării unor reguli de circulaţie. „Ca mod de operare, de cele mai multe ori, banii ascunşi între documentele solicitate de către agentul şef de poliţie Valentin Olteanu (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Andrei Pantea. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârşitul programului acele sume de bani ar fi fost împărţite între cei doi. În contextul menţionat, cei doi suspecţi ar fi fost surprinşi în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei”, se mai arăta în comunicatul DNA.

În 17 noiembrie 2023, Tribunalul București i-a condamnat pe Andrei Pantea şi Valentin Olteanu la câte o pedeapsă de 3 (trei) ani de închisoare, dar, în baza art. 92 Cod penal, s-a decis suspendarea executării pedepsei, stabilindu-se un termen de supraveghere de 3 (trei) ani şi 10 (zece) luni, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Potrivit deciziei instanţei, inculpaților li se va aplica pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv orice funcţie în cadrul structurilor Poliţiei Române, pe o durată de 4 (patru) ani. Cei doi trebuie să presteze și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 100 de zile, în cadrul ADP Sector 3, Amenajare Edilitară S5 SRL ori în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. În plus, judecătorii le-au confiscat sumele primite ca mită, respectiv 11.493 lei de la Andrei Pantea şi 13.627 lei de la Valentin Olteanu.

spot_img

Articole recente

Eșec DNA în dosarul fostului președinte al societății de asigurări C.A.R.E. România SA, controlată de Ministerul Finanțelor

Acuzațiile inițiale În iunie 2016, procurori ai Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – au dispus...

Mai multe articole din aceeași categorie