Ce victorie de etapă a obținut un avertizor de integritate în bătălia dusă împotriva Secretariatului General al Guvernului

Exclusivitate

Ştefan Jicol a fost director general al Direcției de Politici Publice Strategii și Control Intern Managerial din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), coordonator al Strategiei Naționale Anticorupție pentru SGG 2021-2025. El s-a declarat avertizor de integritate în interes public al SGG, constituit inițial la data de 19.04.2021 în temeiul Legii 571/2004 (devenită 361/2022).

SGG vrea HG cu dedicație

După ce a ridicat mai multe probleme de integritate și a depus mai multe sesizări privind potențiale fapte de corupție la Secretariatului General al Guvernului (SGG), Ștefan Jicol a intrat în conflict cu instituția condusă de Marian Neacșu și Adrian Țuțuianu, care a decis reorganizarea SGG și desființarea postului pe care el îl ocupase prin concurs. În cazul lui Ștefan Jicol au fost formulate mai multe cereri de cercetare disciplinară, așa că acesta a fost cercetat de o comisie disciplinară, care a emis apoi un raport de cercetare și un ordin de sancționare, respectiv dosarul de cercetare disciplinară nr. 1/2022, soluţionat prin Raportul de cercetare disciplinară şi Ordinul nr. 314/27.03.2023. Într-un final, conflictul lui Ștefan Jicol cu reprezentanții SGG a culminat cu adoptarea unei hotărâri de guvern,  H.G. nr. 1465/08.12.2022 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Secretariatului General al Guvernului și pentru completarea art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 443/2022 pentru aprobarea conținutului instrumentului de prezentare și motivare, a structurii raportului privind implementarea actelor normative, a instrucțiunilor metodologice pentru realizarea evaluării impactului, precum și pentru înființarea Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative. Prin HG 1465/2022 a fost dispusă desființarea Direcției Generale Politici Publice Strategii şi Control Intern Managerial pe care o conducea Ștefan Jicol şi, de asemenea, desființarea postului de director general, pe care acesta l-a ocupat prin concurs, iar mai apoi numirea lui într-o funcție de director adjunct.

Procesul

Acesta a fost contextul în care, în februarie anul trecut, Ștefan Jicol s-a adresat instanței competente – Curtea de Apel București – cerând, între altele, anularea actului administrativ H.G. nr. 1465/08.12.2022, anularea parțială a Ordinului SGG nr.152/2023 pentru aprobarea structurilor organizatorice şi a ștatelor de funcții ale Secretariatului General al Guvernului, anularea Ordinului SGG nr. 210/2023, emis în baza HG 1465/2022, privind numirea lui Ștefan Jicol în funcția de director adjunct a Direcției Coordonare Politici și Implementare Proiecte. În opinia fostului director general din SGG, emiterea actului normativ H.G. nr. 1465/08.12.2022 a condus la vătămarea intereselor sale personale legitime, fiindu-i afectate cariera profesională, veniturile, dar și reputația profesională. Mai mult, el a susținut că unul dintre actele administrative, respectiv Ordinul nr. 210/2023, a fost emis cu încălcarea gravă a dispozițiilor Codului administrativ, având în vedere faptul că a fost practic retrogradat cu trei categorii, potrivit art. 390 lit. a și d din Codul administrativ. El a susținut că, după reorganizare, la nivelul instituției publice SGG existau nu mai puțin de 13 posturi de director, însă el a fost numit în postul de director adjunct. În opinia sa, toate aceste măsuri au fost luate cu scopul de a-l pedepsi, având în vedere faptul că dispunea de competențe foarte importante în ceea ce privește strategia națională anticorupție, se constituise avertizor de integritate la nivelul instituției și formulase mai multe avertizări de integritate cu privire la faptele ilegale pe care le constatase în calitatea sa de director general.

Decizia judecătorilor

În această săptămână, completul de judecată 12 fond al Secţiei a VIII-a contencios administrativ şi fiscal de la Curtea de Apel București a pronunțat o primă soluție în acest litigiu, în favoarea reclamantului Ștefan Jicol:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea de repunere pe rol, formulată de către pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI, ca neîntemeiată. Admite în parte cererea de chemare în judecată, formulată şi completată de reclamantul ŞTEFAN JICOL în contradictoriu cu pârâţii GUVERNUL ROMÂNIEI şi SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI. Anulează parţial Hotărârea Guvernului nr. 1465 din 08.12.2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1193/12.12.2022, respectiv art. I pct. 4, cu referire la structura organizatorică şi numărul maxim de posturi prevăzute în Anexa nr. 6, exclusiv în ceea ce priveşte suplimentarea cu 48 de posturi a structurii Secretariatului General al Guvernului şi desfiinţarea Direcţiei Generale Politici Publice, Strategii şi Control Intern Managerial. Anulează parţial Ordinul SGG nr. 152/14.02.2023 pentru aprobarea structurilor organizatorice şi a statelor de funcţii ale Secretariatului General al Guvernului, în ceea ce priveşte funcţiile publice afectate de anularea parţială a H.G. nr. 1465/2022. Obligă pârâţii la plata cheltuielilor de judecată către reclamant, în valoare de 7.100 de lei, constând în taxă judiciară de timbru și onorariu avocațial, proporțional cu admiterea cererii. Respinge în rest cererea, în limitele stabilite prin încheierea din data de 08.09.2023, ca neîntemeiată. Neexecutorie. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la sediul Curții de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 22.01.2024.
spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie