Justnews.ro

Livia Maria Băilă, femeia din Arad suspectată de activități cu caracter terorist, era prietenă și la vedere pe facebook cu islamiști radicali

Livia Maria Băilă, femeia de 33 de ani din Arad suspectată de activități de propagandă teroristă,  a fost arestată vineri pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casație și Justiție, la propunerea procurorilor de la DIICOT- Serviciul Teritorial Timișoara.

  • Detalii soluţie: În baza art. 226 alin.1 şi 2 C.pr.pen. admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara, cu privire la inculpata Băilă Livia Maria. În baza art.223 alin.2 C.pr.pen şi art.202 alin.1, 3, 4 lit.e C.pr.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatei Băilă Livia Maria (date stare civilă) pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.05.2020 până la data de 13.06.2020, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen., dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpata Băilă Livia Maria…Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu azi, 15 mai 2020.

Acuzațiile procurorilor

Într-un comunicat al DIICOT, se precizează că Livia Maria Băilă este acuzată de ” săvârșirea infracțiunilor de accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicații electronice, precum şi de deținerea de astfel de materiale, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare și promovarea unui mesaj prin propagandă săvârșită prin orice mijloace, în public, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”.

Procurorii mai susțin că începând cu anul 2019, femeia ar fi cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiți susținători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu. „În acest context, suspecta a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi a promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvență ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizațiilor teroriste musulmane, folosind în acest scop diferite aplicaţii de mesagerie şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi a mijloacelor de comunicare electronică proprii”, se mai arată în comunicatul DIICOT. Acuzațiile pe larg le găsiți în comunicatul DIICOT. 

Prieteniile de pe facebook ale teroristei din Banat

La vedere, Livia Maria Băilă și-a creat de-a lungul timpului cel puțin două conturi de facebook:

https://www.facebook.com/baila.liviamaria

și

https://www.facebook.com/liviamaria.baila

Pe primul dintre cele două conturi de facebook în care își publicase identitatea în mod real, Băilă Livia Maria devenise prietenă la vedere cu un anume Abdullah Hussein Al-Ahmad, contul – cel mai probabil fals – al unui simpatizant jihadist.

Alte articole