În decembrie 2020, două persoane, soț și soție, au murit într-un accident în Teleorman, după ce autoturismul în care se aflau a fost lovit de un tren (automotor), la trecerea la nivel cu calea ferată din localitatea Plosca, din județul Teleorman. Automotorul circula pe ruta Alexandria – Roşiori de Vede. ”Mecanicul de locomotivă a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus apoi la spital în vederea recoltării de probe biologice de sânge necesare stabilirii alcoolemiei”, conform unui anunț făcut de IPJ Teleorman, citat de clubferoviar.ro.
La audieri s-a stabilit că mecanicul consumase un litru si jumătate de bere, alcool pe care l-a achiziționat din Stația Caracal, înainte de începerea programului de lucru, pe drumul de la locuința sa către locația din care a preluat trenul pe care urma să îl conducă. Mecanicul a consumat berea, imediat după ce a fost testat în acest sens de către superiorul său, aspecte ce relevă premeditarea, obișnuința şi nu în ultimul rând dependența de alcool a acestuia, au evidențiat atunci anchetatorii.
Potrivit procurorilor, fapta inculpatului XXX, care la data de 13.12.2020, orele 18:15, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, dar având cu o îmbibaţie alcoolică în sânge peste limita legală (1,20 g%o prima probă şi 0,98g%o a doua probă), a condus automotorul pe ruta Alexandria–Roşiori, iar în dreptul km. 2010+080, în apropiere de loc. Plosca, a intrat în coliziune cu autoturismul Ford Mondeo, care se angajase neregulamentar în traversarea liniei de cale ferată, fără a respecta semnificaţia indicatoarelor de oprire, împrejurare în care a survenit decesul pasagerilor din autoturism, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de prezenţă la serviciu sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 331 alin (2) Cod penal. Prin declaraţia dată în faţa instanţei la termenul de judecată din data de 02.11.2023, consemnată de rejust.ro, inculpatul a declarat că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în sarcina sa în modalitatea descrisă în rechizitoriu, solicitând aplicarea procedurii simplificate, pe baza probelor administrate la urmărirea penală, solicitare admisă de instanța de judecată.
În noiembrie 2023, instanța de fond – Judecătoria Alexandria – l-a condamnat pe mecanic la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Judecătorul i-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. g C.pen., respectiv dreptul de a exercita profesia/meseria de mecanic de locomotivă, pe o durată de 5 (cinci) ani, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâre. Instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit în condiţiile art. 92 C.pen., care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Teleorman, la datele fixate de acesta;
- b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
- d) să comunice schimbarea locului de muncă;
- e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Pe durata termenului de supraveghere, instanța i-a impus inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Teleorman sau organizat în colaborare cu instituțiile din comunitate și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al com. Deveselu, jud. Olt, sau în cadrul Primăriei municipiului Alexandria, pe o perioadă de 60(şaizeci) de zile.
Inculpatul a formulat apel, fiind nemulțumit de interdicția privind dreptul de a exercita profesia/meseria de mecanic de locomotivă, pe o durată de 5 (cinci) ani. Recent, instanța de apel – Curtea de Apel București – a pronunțat hotărârea definitivă în acest dosar:
- Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 330/A din data de 25.03.2024 – În temeiul art.421 pct.2 lit.a) Cod procedură penală admite apelul declarat de inculpatul Dinu Nicolae, împotriva sentinţei penale nr.329 din data de 08.11.2023, pronunţată de Judecătoria Alexandria, în dosarul nr. 1386/740/2023. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi rejudecând, în fond: Înlătură aplicarea dispoziţiilor art.67 alin (.1) şi art.65 alin (1) Cod penal privind pedeapsa complementară şi accesorie prevăzută de art.66 alin (1) lit.g Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 25 martie 2024.