Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

Exclusivitate

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid, pe stadionul Arena Naţională din Capitală, statutul de echipă gazdă avându-l echipa CSA Steaua, meciul desfășurându-se în Liga a 4-a de fotbal. În timpul partidei, galeria echipei CSA Steaua a afişat un banner cu lozinca „Eliberaţi din sclavie, v-aţi mutat lângă Regie”, mesaj ce aduce o lezare gravă a imaginii romilor din România, prin faptul că se face trimitere la sclavie (romii au fost sub stăpânirea boierilor români mai bine de 500 de ani, neavând niciun drept, fiind consideraţi de cele mai multe ori bunuri mobile). Trimiterea la sclavie făcută de galeria echipei CSA Steaua s-a realizat în contextul în care echipa Rapid este considerată o echipă de „ţigani”.

La câteva săptămâni de la incident, în mai 2018, Federaţia Democrată a Romilor din România a înaintat o petiție înregistrată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în care a reclamat comportamentul discriminatoriu manifestat prin scandări xenofob-naţionaliste de către suporterii CSA Steaua București. În data de 12.02.2020, cu unanimitatea membrilor prezenţi la şedinţă, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament diferenţiat, discriminatoriu, pe criteriul etnic, potrivit art. 2 alin. (1) şi precum şi al art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare și a decis aplicarea amenzii contravenţionale în valoare de 2.000 lei, în sarcina părţii reclamate Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. În Hotărârea 129/12.02.2020, Colegiul Director al CNCD a explicat că a luat această hotărâre având în vedere că:

  • a) scandările sunt de natură să instige la ură;
  • b) criteriul de discriminare este cel rasial în sensul interpretării Curţii Europene a Drepturilor Omului, iar această formă de discriminare este cea mai gravă, putând reprezenta chiar tratament degradant;
  • c) discriminarea a vizat o comunitate;
  • d) „mesajul discriminatoriu a ajuns la un număr mare de persoane, la toţi spectatorii meciului de fotbal prezenți sau prin raportare televizată;
  • e) există un interes general de a stopa violenţa din stadioane, inclusiv violenţa verbală.

Nemulțumită de decizie, în martie 2020, conducerea CSA Steaua București a atacat în instanța de contencios administrativ Hotărârea 129/2020 a CNCD, cerând anularea acesteia. În decembrie 2021, instanța de fond – Curtea de Apel București – a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată astăzi, 23.12.2021, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

CSA Steaua București nu a renunțat la luptă și a formulat recurs, așa că litigiul a ajuns în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Doar de un singur termen de judecată au avut nevoie judecătorii instanței supreme pentru a hotărî următoarele:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de reclamantul Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti (UM 02301 Bucureşti) împotriva sentinţei civile nr. 2028 din 23 decembrie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca fiind nefondat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 26 noiembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie