Cât muncesc pe an și cât câștigă lunar procurorii militari care și-au bătut joc de “Dosarul Mineriadei”

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus joi, 10 decembrie 2020, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a Rechizitoriului din Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Potrivit G4Media.ro, Dosarul Mineriadei fusese trimis în judecată în luna iunie 2017 și a stat trei ani în cameră preliminară.  Aceste lucruri s-au întâmplat la 30 de ani de la comiterea atrocităților de la Mineriada din 13-15 iunie, când cel puțin 4 persoane au fost ucise de mineri, alte cîteva mii fiind rănite.  13 persoane, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sârbu și Cazimir Ionescu sunt menționate în acest dosar pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, fapte pedepsite cu închisoare pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

În mai 2019, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât că ancheta nu este completă și trebuie retrimisă magistraților de la Parchetul General, Secția Parchetelor Militare (SPM). Judecătorii au constatat cu acel prilej nulitatea rechizitoriului.  Atunci, decizia nu a fost una definitivă, iar părțile din dosar au depus o serie de cereri și de excepții care au fost recent judecate de magistrații de la Curtea Supremă, iar în data de 10 decembrie instanța a decis, definitiv, că acest dosar nu este complet și că nu poate fi judecat în forma în care a fost întocmit de către procurorii militari.  Digi 24.ro a scris că judecătorul care a pronunțat decizia și a dat astfel o palmă usturătoare procurorilor militari este Constantin Epure. El a făcut parte și din completul care l-a condamnat pe Liviu Dragnea, în primă instanță, în dosarul „Bombonica”.

Rechizitoriul Dosarului Mineriadei a fost instrumentat de:

  • general – locotenent magistrat Ion ALEXANDRU, procuror militar şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,
  • colonel magistrat Virgiliu Marian ISTRATE,
  • colonel magistrat Iulian DINU,
  • colonel magistrat Marian VAETIŞI,
  • locotenent-colonel magistrat Dan Mihail MITRANESCU,

Dosarul a fost verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de procurorul militar şef secţie General de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu

Toți cei 6 sunt procurori militari la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Salarii uriașe

Pentru activitatea pe care o prestează la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, cei 6 procurori militari sunt bine plătiți:

Procurorul militar Alexandru Ion a raportat în ianuarie 2020 în declarația de avere un salariu încasat în 2019 de 242.292 lei, respectiv 20.000 lei lunar.

Procurorul militar Istrate Virgiliu Marian a încasat 230.676 lei în anul anterior declarației de avere depuse în 2020.

Procurorul militar Dinu Iulian a primit 232.133 lei în 2019.

Procurorul militar Vaetiși Marian a încasat 232.576 lei în anul anterior depunerii declarației.

Procurorul militar Mitrănescu Dan-Mihail a încasat 326.611 lei, sumă în care a inclus și restanțe salariale stabilite prin hotărâri judecătorești.

Șeful Secției, procurorul Gheorghe Coșneanu a ridicat, potrivit declarației din 2019, 255.732 lei.

Prin urmare, nu este niciun procuror din cei menționați care să fie prost plătit, toți au salarii lunare aproximativ egale, în jurul sumei de 20.000 lei.

Muncă puțină, rezultate nu prea

La data de 07.05.2020, din datele postate pe site-ul Ministerului Public rezultă că la Secția Parchetelor Militare erau în schemă 18 posturi de procurori.  Potrivit Raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2019, din totalul cauzelor soluționate (548.692), 12 cauze au fost soluționate de Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (în scădere cu 3 cauze față de anul 2018). La Secția parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au rămas de soluționat 16 cauze (în creștere cu 2 cauze față de anul 2018). La data de 2 iunie 2020, în urma unui control efectuat de Inspecția Judiciară, Secția Parchetelor Militare a raportat 0 (zero) cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizării, comparativ cu 3 cauze existente la data controlului anterior ( 30.06.2018).

Prin urmare, procurorii Secției Parchetelor Militare sunt suficienți ca număr (18),  nu sunt copleșiți de volumul de muncă, precum colegii lor de la DIICOT sau DNA (de pildă, media dosarelor pe procuror la DIICOT a fost anul trecut de 141, iar la DNA de 70) și sunt mai bine plătiți decît alți procurori.

Rămân în urma acestei palme primite de procurorii SPM din PG câteva mari întrebări: Cum rămâne cu calitatea rechizitoriilor? Militarii mai au onoare? Răspunde cineva de la SPM de acest grav eșec? Cine?

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie