Căpitanul de jandarmi din Galați care a incendiat 9 mașini își așteaptă sentința definitivă / La fond a primit 2 ani și 6 luni cu executare

Exclusivitate

Curtea Militară de Apel va pronunța pe 11 mai sentința definitivă în dosarul în care Băcanu George Daniel, căpitan în Jandarmeria Română, este judecat pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

2 ani și 6 luni, cu executare

În 2 martie anul acesta, el a fost găsit vinovat de o instanță a Tribunalului Militar Iași,  fiind condamnat la pedeapsa de 1 (un) an și 10 (zece) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „distrugere”, la pedeapsa de 4 (patru) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „tulburarea ordinii și liniștii publice”,  la pedeapsa de 1 (un) an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „fals intelectual” și la pedeapsa de 8 (opt) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de „abuz de autoritate”.

Judecătorii militari au aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an și 10 luni închisoare, la care au adaugat un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică 10 luni închisoare, inculpatul urmând a executa, în regim de detenție, pedeapsa principală rezultantă de 2 (doi) ani și 6 (șase) luni închisoare. În plus, în baza art. 45 alin. 3 Cod penal, instanța a aplicat inculpatului, alături de pedeapsa principală stabilită anterior, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a), b), h) și n) Cod penal – aceasta din urmă constând în interzicerea dreptului de a comunica cu persoana vătămată S.M., pe o perioadă de 2 (doi) ani.

Orbit de gelozie

Potrivit cotidianului Viața Liberă, căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul structurii de Pază Obiective a Inspectoratului Județean de Jandarmi Galați, ar fi comis infracțiunile de care a fost acuzat din gelozie, dar în baza unui plan bine determinat, în care s-a folosit de funcția pe care o deținea pentru a-și crea un alibi și a-și acoperi astfel faptele.

„La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (…) parcat în faţa scării (…) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (…), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces din blocul menţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice”. Potrivit unui comunicat al Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, ”inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control de la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie