Gheorghe Gheorghiu este interpretul celebrei melodii „Unde dragoste nu e, nimic nu e”, primul cântec al albumului cu același nume, compus de Roxana Popescu.
Cantautorul a avut o relație de mai mulți ani cu o pictoriță, Mariana Calfa, care, după ce s-au despărțit, a făcut în presă tot felul de acuzații la adresa fostului ei iubit. Acesta, în cele din urmă, n-a mai suportat afirmațiile calomnioase și a dat-o pe pictoriță în judecată, după cum a relatat publicația Cancan. Procesul s-a încheiat cu obligarea Marianei Calfa de a-i plăti fostului ei partener de viață daune morale în valoare de 15.000 de lei, prin sentința civilă nr. 1377/12.07.2018, pronunțată de Tribunalul București – Secția a III-a Civilă.
Numai că, printr-o altă cerere, înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a V-a Civilă la data de 15.11.2017, reclamantul Gheorghe Gheorghiu a chemat în judecată pe pârâtele Mariana Calfa, Adevărul Holding ( Click.ro) și Dogan Media International ( KanalD), solicitând obligarea fiecărei pârâte la plata unor daune morale în cuantum de 500.000 lei, reprezentând prejudiciul de imagine produs în urma unor afirmații calomnioase, defăimătoare privind reputația și comportamentul reclamantului.
Prejudiciu reparat printr-o altă sentință
Tribunalul București a constatat că acest prejudiciu moral produs reclamantului, prin afectarea demnității și imaginii sale publice, a fost deja reparat, prin sentința civilă nr. 1377/12.07.2018, pronunțată de Tribunalul București – Secția a III-a Civilă, pârâta Mariana Calfa fiind obligată la plata către reclamant a sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale. Judecătorii au apreciat că această sumă este proporțională cu atingerea adusă reclamantului și constituie o satisfacție echitabilă pentru acoperirea integrală a prejudiciului moral.
În consecință, reținând că nu este îndeplinită una dintre condițiile cumulative ale răspunderii civile delictuale, aceea privind prejudiciul, în sensul ca acesta să nu fi fost reparat, tribunalul constată caracterul neîntemeiat al cererii reclamantului de obligare a pârâtelor la plata daunelor morale. Drept urmare, instanța a respins cererea principală şi cererea conexă ca neîntemeiate, obligându-l totodată pe reclamant la plata cheltuielilor de judecată, astfel: 1.350 lei către pârâta Calfa Mariana, reprezentând onorariul de avocat și 5000 lei către pârâta Dogan Media Internaţional S.A, reprezentând onorariul de avocat redus.
Soluția a fost atacată cu apel de către Gheorghe Gheorghiu, iar în data de 5 aprilie 2022, Curtea de Apel București a pronunțat următoarea hotărâre:
- Respinge apelul principal, ca nefondat. Respinge apelul incident ca rămas fără interes. Obligă apelantul-reclamant să achite intimatei-pârâte Calfa Mariana suma de 1.200 lei cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței azi, 5 aprilie 2022.