Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, le cere unor angajați ai Ministerului, acuzați într-un Raport al Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul MT că au fraudat statul cu 4,3 milioane de euro, să continue activitatea de examinare în vederea atestării profesionale a personalului din transportul rutier.
Într-un document datat 15.09 2020, transmis de la cabinetul secretarului de stat Ionel Scrioșteanu către ministrul Lucian Bode și aprobat de acesta, se arată că Direcția Transport Rutier (DTR) din cadrul MT, incriminată în Raport alături de Autoritatea Rutieră Română(ARR) şi R.A. Registrul Auto Român, a întocmit o Notă în care precizează că se află în imposibilitatea de a participa la procesul de examinare în vederea atestării profesionale profesionale a personalului din transportul rutier, derulat în conformitate cu Ordinul MT 1214/2015.
Pe de altă parte, Autoritatea Rutieră Română a emis miercuri, 16 septembrie, un comunicat în care spune că desfășurarea procesului de examinare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere s-a efectuat cu respectarea cadrului legal în vigoare și că, prin urmare, se va realiza în continuare această activitate pentru a asigura accesul la profesie al tuturor persoanelor interesate.
Prin urmare, pe de-o parte, Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului Transportului acuză peste 100 de angajaţi din trei structuri subordonate MT că şi-ar fi însușit ilegal suma de 21.117.944 lei (aproximativ 4.375.000 euro) pentru că au desfășurat activitățile de atestare profesională a personalului din transportul rutier și propune suspendarea participării la examinări a persoanelor respective, iar pe de altă parte, ministrul Lucian Bode le cere acelorași angajați, acuzați de comiterea unor grave infracțiuni, să continue activitatea de examinare în vederea atestării profesionale profesionale a personalului din transportul rutier.
Facem o precizare importantă: activitățile de examinare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere se desfășoară pe baza legislaţiei în vigoare, respectiv legea nr. 109/2014, act normativ adoptat de Parlamentul României şi validat prin decret prezidenţial, şi normele de aplicare aprobate prin OMT nr. 1213/2015 şi OMT 1214/2015.
Cei incriminaţi în Raportul Direcţiei Corp Control şi Anticorupţie din cadrul Ministerului au contestat modul trunchiat şi eronat în care au fost prezentate informaţiile și spun că acuzaţiile grave şi nedovedite care le-au fost aduse în raport nu sunt reale.
Pentru a-i ajuta pe cititorii noștri să discearnă ce este adevărat și ce este fals în afirmațiile sau zvonurile vehiculate în legătură cu acest subiect, am decis să publicăm integral respectivul Raport, care – așa cum reiese din Măsurile propuse la final de autorii documentului – a fost transmis deja și Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
DOCUMENTUL INTEGRAL:
Document al Directiei Corp Control si Anticoruptie din Ministerul Transporturilor by Marian Pavalasc on Scribd