Justnews.ro

În plină criză economică și medicală, primării administrate de reprezentanți ai Partidului Social Democrat continuă să risipească banul public pe achiziții inoportune, care nu au nimic de a face cu principiul bunei gestiuni financiare, atât de des clamate pe vremuri ( nu în prezent), de Curtea de Conturi.   La București, Primăria Sectorului 4, condusă de primarul Daniel Băluță, a atribuit un contract cadru pentru „servicii de organizare evenimente pentru Sectorul 4 al Municipiului București”. Pe motiv că, potrivit procedurilor interne, s-au calificat două firme, în loc să împartă banii disponibili la doi, primarul a dublat suma la 1 milion de euro. Potrivit e-licitatie.ro, „obiectivul general al acestei achiziţii constă în asigurarea condițiilor pentru organizarea de evenimente de lucru ale Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti și Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4, în scopul unei bune informări a publicului pentru promovarea evenimentelor şi proiectelor derulate precum si in scopul realizarii schimbului de experiență cu alte autorități publice”.

Conform caietului de sarcini, valoarea maximă estimată a contractului subsecvent, fiind luat în considerare un eveniment cu un număr de 150 de persoane, era de 123.360,00 lei fără TVA; primăria lui Băluță a estimat câte evenimente ar trebui organizate de firma câștigătoare pentru acești bani și a ajuns la concluzia că ar trebui să organizeze minim 3 și maxim 35, cu 150 de persoane număr maxim estimat pentru fiecare eveniment. Potrivit înțelegerii, durata contractului este de 24 de luni.

În loc să împartă contractul, l-a dublat

Câștigătorul desemnat de comisia primarului Băluță a fost firma DCNews Media SRL, înființată de invitatul permanent al România TV, Bogdan Chirieac, în ianuarie 2019. Astfel, primăria sectorului 4 va plăti firmei lui Chirieac 2495134 de lei pentru a organiza între 3 și 35 de evenimente pentru primarul Băluță. În secțiunea informații suplimentare, apare o informație interesantă. „Având în vedere faptul că, în conformitate cu documentația de atribuire, acordul cadru se încheie cu 3 (trei) operatori economici, iar în urma evaluării ofertelor au fost declarate admisibile ofertele operatorilor economici DCNEWS Media Group SRL și Agrifics Comunication SRL, comisia de evaluare a hotărât încheierea acordului cadru cu DCNEWS Media Group SRL si Agrafics Communication. DCNEWS Media Group SRL – 2.495.134,90 de lei fără TVA, Agrifics Comunication – 2.642.984,39 lei fara TVA”. Rămâne un mister cum o firmă înființată în urmă cu un an a reușit să îndeplinească condițiile pentru a participa la selecția organizată de primărie.

Cum justifică Primăria lui Băluță atribuirea contractului fără publicarea prealabila a unei invitații la o procedură concurențială? „Potrivit Normelor Interne nr. P 10.1/1898/08.07.2019 – Norme Interne privind organizarea procedurii proprie privind atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor -cadru ce au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice cu valoare estimată mai mică decât 3.376.500 lei”, se mai arată pe e-licitatie.ro. Am cerut Primăriei sector 4 componența comisiei de evaluare care a decis încheierea acordului cadru între PS4 și DCNEWS MEDIA GROUP SRL / Agrifics Communication SRL la data de 1 aprilie 2020, precum și normele interne privind organizarea procedurii proprie privind atribuirea contractelor de achiziție publică/acordurilor-cadru ce au ca obiect servicii sociale și alte servicii specifice. Vom publica punctul de vedere al Primăriei imediat ce acesta ne va fi transmis. Despre acest subiect a scris și Libertatea  https://www.libertatea.ro/stiri/bogdan-chirieac-contract-daniel-baluta-2937206

La Galați, servicii de monitorizare de presă de peste 25.000 de euro

O altă achiziție total inoportună vremurilor pe care le parcurgem s-a desfășurat la Galați, unde Primăria municipiului Galaţi, condusă de pesedistul Ionuț Pucheanu, a atribuit joi, 26 martie 2020, prin cumpărare directă, un contract în valoare de 130.000 de lei fără TVA (26.877,83 de euro fără TVA), firmei gălăţene SC Nicioproblema SRL. În schimbul acestei sume de bani, firma gălățeană trebuie să monitorizeze zilnic presa scrisă, audio-vizuală şi electronică, centrală şi locală, pentru informarea rapidă şi corectă a conducerii Primăriei. Cea mai elocventă dovadă a caracterului inoportun al achiziției este faptul că în cadrul Primăriei există un Birou de Presă, la care sunt angajate 5 persoane și un șef.

În plus, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al Primarului municipiului Galaţi prevede, la articolul 142, litera m, între atribuţiile Biroului de Presă că „realizează monitorizări şi sinteze de presă, pe care le comunică direct primarului şi, după caz, viceprimarilor şi city-managerului”. Mai multe despre acest subiect https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/144554-primaria-galati-se-joaca-de-a-monitorizarea-presei-contract-atribuit-direct-unei-firme-de-apartament

Alte articole