Comisia de Resurse Umane și Organizare din CSM a înaintat marți, 28 aprilie, Plenului CSM două propuneri de organizare a unui concurs pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție – SIIJ(Secția Specială), și de organizare a unui concurs pentru numirea procurorilor cu funcții de execuție în cadrul acestei structuri de parchet. Potrivit site-ului G4Media.ro, care o citează pe Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, în spatele acestui demers ar sta Lia Savonea, fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii, sprijinită de foștii miniștri Florin Iordache și Tudorel Toader. Despre Despre influența judecătoarei Lia Savonea asupra sistemului de justiție puteți citi mai multe în articolul https://justnews.ro/curtea-de-apel-bucuresti-fieful-liei-savonea-eliberat-de-judecatorii-incomozi/
Bilanțul pe 2019 al SIIJ, a cărei înființare a fost susținută în principal de PSD și ALDE și respinsă de PNL și USR, este însă unul catastrofal. Astfel, în Raportul de activitate al Parchetului General pe anul 2019, la pagina 52, se arată că activitatea de urmărire penală în cadrul SIIJ a fost desfăşurată, în medie, de 6 procurori, care au avut de soluţionat 4.154 de dosare penale. Dosarele au fost constituite ca urmare a sesizărilor formulate de persoane fizice/juridice private sau de instituţii publice, în categoria acestora fiind un număr de 2.052 cauze. De asemenea un număr de 6 dosare, din total, au fost formate ca urmare a sesizării din oficiu, ceea ce reprezintă un procent de 0,1% din numărul cauzelor înregistrate, diferenţa până la 4.154 o reprezintă dosarele declinate de la alte unităţi de parchet.
În cursul anului 2019 au fost soluţionate un număr de 417 dosare, dintre care în 2 cauze, privind 3 inculpaţi, s-a dispus trimiterea în judecată. Au fost trimişi în judecată 2 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare sub forma participaţiei improprii (2 infracţiuni), cercetare abuzivă (1 infracţiune), represiune nedreaptă (1 infracţiune), inducerea în eroare a organelor judiciare sub forma complicităţii (1 infracţiune), fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma participaţiei improprii (2 infracţiuni), respectiv o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma complicităţii, iar al treilea inculpat a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
S-au dispus soluţii de clasare într-un număr de 415 cauze, situaţia acestora pe principalele categorii de infracţiuni prezentându-se astfel: 273 – abuz în serviciu; 15 – luare de mită; 2 – dare de mită; 6 – trafic de influenţă; 3 – cumpărare de influenţă; 10 – cercetare abuzivă; 6 – represiune nedreaptă; 1 – tortură; 1 – şantaj; 1 – hărţuire; 6 – favorizarea făptuitorului; 1 – mărturie mincinoasă; 10 – constituirea unui grup infracţional organizat; 2 – loviri sau alte violenţe; 4 – vătămare corporală din culpă; 2 – conflictul de interese; 1 – delapidare; 1 – neglijenţă în serviciu; 1 – fals material în înscrisuri oficiale; 7 – fals intelectual; 2 – fals sub semnătură privată; 1 – fals informatic; 1 – falsul în declaraţii; 1 – influenţarea declaraţiilor; 2 – sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri; 3 – nerespectarea hotărârilor judecătoreşti; compromiterea intereselor justiţiei; 1 – divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; 1 – acces ilegal la un sistem informatic; 1 – falsificare documente şi evidenţe electorale; 1 – falsificare de monede; 2 – înşelăciune; 1 – distrugere; 2 – nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor; 1 – refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice; 1 – conducerea a unui vehicul fără permis de conducere; 1 – evaziune fiscală. La finalul anului 2019 au rămas de solutionat 3.652 de cauze.
În ceea ce priveşte operativitatea soluţionării cauzelor, din cele 417 de cauze, 241 au fost soluţionate în termen de până la un 1 an de la prima sesizare, iar 174 în termen de peste 1 an de la prima sesizare. Raportul integral poate fi vizualizat la http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/raport_activitate_2019.pdf