Belgianul Koen Lenaerts, reales președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene

Exclusivitate

Mandatul președintelui Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecătorul belgian Koen Lenaerts, care expiră la data de 6 octombrie 2021, a fost reînnoit până la data de 6 octombrie 2027, se arată într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.  Reprezentanții guvernelor statelor membre au numit totodată trei judecători și pe avocatul general la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Mandatul a 14 judecători și 6 avocați generali ai Curții de Justiție va expira la 6 octombrie 2021.

Doamna Ineta Ziemele (Letonia) a fost numită judecătoare pentru perioada 7 septembrie 2020 – 6 octombrie 2024 în urma demisiei dlui Egils Levits. Domnul Jan Passer (Republica Cehă) a fost numit judecător pentru perioada 6 octombrie 2020 – 6 octombrie 2024, în urma demisiei domnului Jiří Malenovský.

Domnul Athanasios Rantos (Grecia) a fost numit avocat general pentru perioada 7 septembrie 2020 – 6 octombrie 2021, după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este formată din două instanțe: Curtea de Justiție și Tribunalul General. Judecătorii și avocații generali sunt numiți de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea unui grup responsabil cu emiterea unei opinii cu privire la aptitudinea potențialilor candidați. Ei sunt aleși dintre profesioniștii în drept a căror independență nu este pusă la îndoială. Pentru numirea la Curtea de Justiție a UE, candidații trebuie să dețină calificările necesare pentru numire în țările lor de origine, să fi deținut înalte funcții judiciare sau să fie juriști cu o competență recunoscută pe plan internațional. Pentru numirea la Tribunalul General, candidații trebuie să posede capacitatea necesară pentru numirea într-un înaltă funcție judiciară.

foto: curia.europa.eu

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie