Baroul București: Liste de permanență pentru avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară

Exclusivitate

Baroul București anunță avocații înscriși în Registrul de Asistență Judiciară de lansarea listelor de permanență, conform Hotărârii Consiliului Baroului București. Regulile de funcționare sunt următoarele:

  • În perioada 20 – 25 ale lunii, personalul SAJ va crea din programul informatic liste de permanență pentru luna viitoare. Pentru fiecare zi lucrătoare din luna viitoare, va exista câte o lista de permanență pentru Judecătorii, TB, CAB, ÎCCJ, Urmărire penală zi, Urmărire penală noapte, APJ, L217 și L487. Pentru fiecare zi de weekend sau sarbătoare legală din luna viitoare, va exista câte o listă de permanență pentru Judecătorii, TB, CAB, ÎCCJ și Urmărire penală. Listele de permanență din zilele lucrătoare vor avea zece poziții. Excepție face lista de Urmărire penală de noapte care împreună cu celelalte liste vor avea doar cinci poziții.
  • La crearea listelor de permanență, se vor trimite SMS-uri pentru ocuparea lor, în ordinea ordonării avocaților după suma delegațiilor eliberate în cele șase luni anterioare și ținând cont de opțiunile exprimate de avocat. Un avocat poate primi SMS-uri pentru mai multe liste de permanență. Pozițiile din fiecare listă de permanență se ocupă în ordine, astfel încât poziția 2 nu este propusă niciunui avocat până când poziția 1 nu este acceptată șamd. Acceptarea unei poziții dintr-o listă de permanență se face prin răspuns ”da” la SMS. Listele de permanență sunt închise în șase zile de la creare, chiar dacă nu s-au ocupat toate pozițiile, ele primind atunci formă definitivă.
  • Avocații desemnați pe listele de permanență au obligația de a accepta cauze de tipul respectiv în data listei de permanență. Ei vor fi solicitați doar dacă pentru cauza apărută nu s-a reușit distribuirea în sistemul normal actual (în ordinea ordonării). Așadar, personalul SAJ va încerca la orice cauză distribuirea în sistem normal, urmând după aceea să recurgă la lista de permanență în ordinea pozițiilor dacă este nevoie urgentă. 
  • Avocații care acceptă să fie pe o listă de permanență dar refuză o cauză în ziua listei sunt sancționați prin neincluderea pe alte liste de permanență timp de un an.
  • Delegațiile distribuite avocaților în urma apelării la listele de permanență nu intră în calculul ordonării generale a avocaților.
  • Prin urmare, veniturile din permanență nu afectează prioritatea de distribuire în sistemul normal pentru avocați.

Baroul București recomandă avocaților:

  • Să accepte poziții pe lista de permanență doar dacă pot fi disponibili pe întreaga durată a zilei respective, lista de permanență fiind solicitată doar la urgențe și în timp scurt;
  • Să rețină data listelor de permanență pe care au acceptat să figureze;
  • Să accepte în data listei orice cauză li se propune în virtutea permanenței (prin SMS sau telefon), pentru a nu atrage sancțiunea stabilită mai sus.
spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie