Back in business / ROMARM încearcă să revină pe piața măștilor sanitare, după ce a schimbat liniile de producție de la fabrica din Dragomirești

Exclusivitate

Fabrica de măști sanitare de la Dragomirești, ce aparține de ROMARM, s-a aflat anul trecut în centrul unui scandal legat de achiziția unor linii de producție pentru fabricarea de măști sanitare de unică folosință, de calitate, necesare în lupta împotriva  coronavirusului.

Linii de fabricație cu probleme

Potrivit unei investigații realizate de Rise Project, ROMARM a încheiat în martie 2020 un contract cu o companie, Interarms Impex SRL, care, în schimbul a 979.866 de dolari plus TVA, trebuia să furnizeze trei linii de producție pentru măștile cu trei pliuri și una pentru măștile de tipul N95 / FFP 2. Utilajele, cumpărate de la Sichuan Lingtong Intelligence Environmental Protection Industry Co LTD,  au ajuns la Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești în aprilie. Numai că, așa cum a descoperit o comisie de recepție, liniile de producție pentru măștile cu trei pliuri, erau doar trei în loc de patru, cum scria în contract, iar, în plus, nici acestea nu erau complete: lipseau benzile de alimentare, nu existau specificații tehnice, declarații de conformitate și nici documente care să ateste anul de fabricație, iar unele compenente prezentau  urme de uzură.

Remedierea problemelor

După mai multe discuții, solicitări și tergiversări, în decembrie anul trecut, producătorul chinez al echipamentelor a acceptat înlocuirea vechilor linii de producție cu unele noi. Așa că ROMARM a trecut la treabă și a început să producă. Potrivit unor precizări făcute de ROMARM pentru publicația Mainnews “de la începutul lunii aprilie 2020 și până în prezent, compania a produs, în regim de omologare a produselor și testare a liniilor de fabricație, în vederea trecerii la producția de masă, două tipuri de măști de față de unica folosință, respectiv:

  • 3 PLY – aproximativ 4 milioane bucăți;
  • N 95/FFP 2 – aproximativ 40.000 bucăți.

Compania ROMARM a comercializat până în prezent 230.000 bucăți unor ambasade cu sediul în România, unor firme private, precum și Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Cantitatea de măști produse și nevândute este depozitată în condiții optime de păstrare și igienă în vederea valorificării și sunt în limita termenului de garanție.” a mai precizat ROMARM.

Piața inundată de măști neconforme, Parchetul General sesizat

Rise Project amintește că peste 60% din echipamentele sanitare importate în pandemie nu protejează împotriva infectări cu covid-19, fiind neconforme. Mai multe, în noiembrie anul trecut, ministrul Virgil Popescu anunța că verificările efectuate de inspectorii ANPC au scos la iveală peste 20 de milioane de măști neconforme și că au fost aplicate amenzi „de 18 milioane de lei tuturor, si hipermarketurilor și farmaciilor și depozitelor”. Virgil Popescu mai preciza tot atunci că va sesiza Parchetul General cu privire modul în care aceste măști neconforme au ajuns să fie comercializate și să inunde piața românească.

Măști conforme, made in Romania

Prin urmare, dacă măștile realizate la Dragomirești au toate avizele și certificările necesare și respectă standardele europene pentru comercializare, așa cum dădea asigurări fostul ministru al economiei, Virgil Popescu, cine sau ce anume împiedică instituțiile publice din România să achiziționeze măști conforme de la Dragomirești? Poate Parchetul General va face lumină.

foto: www.jhsph.edu

spot_img

Articole recente

De ce nu i-au dat dreptate judecătorii fostului șef al Poliției române și al DGA, în procesul acestuia cu Agenția de Integritate

În septembrie 2023, Agenția Națională de Integritate anunța, într-un comunicat, că a  constatat existența unei diferențe nejustificate, în cuantum de 1.157.736...

Mai multe articole din aceeași categorie