Avocatul Remus Borza: valoarea investițiilor străine directe ar putea ajunge la 10 miliarde de euro

Exclusivitate

Avocatul specializat în insolvență, Remus Borza, în prezent consilier onorific pe probleme economice în Guvernul României, a anunțat că în primele 9 luni ale anului 2022 valoarea investițiilor străine directe (ISD) a atins nivelul de 7,2 miliarde de euro și că este posibil ca până la finalul anului să se înregistreze un record absolut de 10 miliarde de euro ISD în România. Prezent marți la masa rotundă cu tema “Rolul avocaților în vremuri de război. Relocarea afacerilor”, Remus Borza a adăugat că în momentul de față, la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, în cadrul Direcției speciale de investiții străine, Invest România cum este cunoscută, există 5 solicitări de relocare de business-uri din Ucraina și una din Belarus, cu o valoare de 300 de milioane de euro, în zona de industrie a mobilei, petrochimică, IT și agricultură.

La masa rotundă organizată marți, 25 octombrie, de Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul București au luat cuvântul printre alții, av. dr. Traian Briciu, președintele UNBR, care a evidențiat rolul puternic pe care l-au avut avocații prin acțiunile umanitare din ultimele luni, dar și prin sprijinul în activitățile de relocare a afacerilor din zone afectate de război, și av. dr. Ion Dragne, Decanul Baroului București, care a vorbit despre al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include restricții pentru avocați în ceea ce privește acordarea asistenței juridice guvernului rus, persoanelor juridice, entităților sau organismelor stabilite în Rusia. El a explicat că măsura, pe lângă faptul că produce prejudicii importante exercitării profesiei, creează un precedent periculos, căci, până în 2022, nu a existat nicio reglementare europeană care să interzică exercitarea profesiei de avocat în beneficiul niciunei persoane.

Ion Dragne a dezvăluit că la Baroul București au fost cereri din partea avocaților care, după declanșarea agresiunii asupra Ucrainei, au întrebat dacă există vreun risc ca să presteze activități de asistență juridică în beneficiul unor cetățeni ai Federației Ruse sau a unor societăți deținute de resortisanți ruși. Potrivit lui Ion Dragne,  Consiliul Baroului București a răspuns în unanimitate că nu se pune problema, întrucât „exercitarea profesiei de avocat este un drept și al vinovatului și al nevinovatului”.

 

spot_img

Articole recente

Cum a fost obligată Administrația Străzilor să achite despăgubirea plătită de asigurator unui șofer, care și-a avariat anvelopele mașinii într-o gură de canal din...

Pretențiile Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București, la data de 14.04.2022, reclamanta SC OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP...

Mai multe articole din aceeași categorie