Avocatul Pavel Abraham, fost șef al Poliției Române, a pierdut definitiv procesul privind anularea unei amenzi încasate pentru discriminare

Exclusivitate

În cadrul emisiunii „Sinteza zilei” de la Antena3, difuzată în data de 31.10.2018, o serie de invitați, între care se număra avocatul Pavel Abraham, fost șef al Poliției Române, ar fi făcut mai multe afirmații de natură discriminatorie la adresa Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR)  și, implicit, la adresa minorității pe care o reprezintă. Subiectul emisiunii a avut în prim-plan o serie de dezvăluiri despre FDGR, care ar fi acționat în judecată Primăria Sibiu pentru a-i fi recunoscute „mai multe drepturi” în ceea ce privește proceduri de retrocedare a unor bunuri imobile, Pavel Abraham afirmând printre altele că, din datele pe care le deține, rezultă că valoarea totală a imobilelor retrocedate s-ar ridica la suma de 18 miliarde de euro. În aceste condiții, Forumul Democrat al Germanilor din România s-a adresat, în noiembrie 2019, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), solicitând sancționarea celor vinovați. În 29.07.2020, CNCD a adoptat Hotărârea 583/2020, prin care a stabilit că Pavel Abraham,  prin afirmațiile pe care le-a făcut, a adus o atingere drepturilor etnicilor germani, săvârșind fapta de discriminare. În consecință, fostului șef al Poliției Române i-a fost aplicată o amendă contravențională în valoare de 3.000 lei.

Procesul și deciziile judecătorilor

În noiembrie 2020, Pavel Abraham, în calitate de reclamant, a chemat în judecată, la Curtea de Apel București, pe pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, solicitând anularea Hotărârii nr. 583/29.07.2020 adoptată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. În data de 19.02.2021, pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a depus la dosar o întâmpinare, prin care a contestat admisibilitatea cererii, faţă de cadrul procesual pasiv indicat de reclamant. Prin încheierea din data de 23.02.2021, Curtea a dispus suspendarea judecării cauzei, constatând că niciuna din părţi nu s-a prezentat la judecată şi nici nu a solicitat judecarea cauzei în lipsă. În data de 28.09.2021, reclamantul a depus la dosar o cerere, prin care a solicitat repunerea pe rol a cauzei. Drept urmare, în şedinţa publică din data de 28.09.2021, Curtea a repus cauza pe rol şi a luat act de precizarea reclamantului, în sensul că solicită introducerea în cauză şi a Forumului Democrat al Germanilor din România în calitate de pârât, care apoi a depus la dosar note scrise.  La următorul termen de judecată, cel din data de 26.10.2021, Curtea a dispus din nou suspendarea cauzei, constatând lipsa părţilor şi faptul că niciuna dintre acestea nu a solicitat judecarea cauzei în lipsă. Cererea a fost repusă pe rol în data de 19.09.2022, din oficiu, în conformitate cu dispoziţiile art. 420 alin. 1 Cod procedură civilă.

La termenul de judecată din 15.11.2022, în conformitate cu dispoziţiile art. 420 alin. 2 Cod procedură civilă, instanţa a invocat din oficiu excepţia perimării cererii de chemare în judecată. Instanța a constatat că a fost învestită cu soluţionarea unei cereri de chemare în judecată, formulată de reclamant, pricina a fost suspendată în baza art. 411 alin. 1 pct. 2 Cod procedură civilă la data de 26.10.2021 şi a rămas în nelucrare până în prezent, împlinindu-se astfel termenul de şase luni prevăzut de art. 416 alin. 1 Cod procedură civilă, iar lăsarea în nelucrarea este imputabilă părţilor, care, deşi legal citate, nu s-au prezentat la judecată şi nici nu au solicitat judecarea cauzei în lipsă. Potrivit motivării instanței, consemnate de rejust.ro, părţile aflate în litigiu au îndatorirea de a urmări soluţionarea procesului, de a îndeplini actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător, iar neîndeplinirea acestei obligaţii şi lăsarea pricinii în nelucrare sunt sancţionate prin perimare. Pentru aceste considerente, Curtea a reținut că excepţia perimării cererii invocată din oficiu este întemeiată, astfel că o va admite şi va constata perimarea cererii de chemare în judecată formulate de reclamant.

Soluția a fost atacată cu recurs de către Pavel Abraham, cauza ajungând la Înalta Curte de Casație și Justiție care, zilele trecute, a tranșat definitiv acest dosar:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de Pavel Abraham împotriva sentinţei civile nr. 2043/2022 din 15 noiembrie 2022 pronunțate de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, ca tardiv formulat. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată astăzi, 28 martie 2024.
spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie