Avocatul Mihai Drăgan și SCA “Nicolescu, Zorin și asociații” sunt cei doi operatori economici cu care Poliția Locală a Sectorului 1(PLS1) a încheiat în 2019 Acordul-cadru, cu valabilitate de 4 ani, având ca obiect prestarea de servicii de reprezentare juridică și asistență juridică de specialitate – se arată în răspunsul primit de la Poliția Locală a Sectorului 1 la solicitarea noastră. Avocatul Mihai Drăgan este cel care l-a reprezentat pe fostul primar Dan Tudorache în scandalul legat de procesul de numărare a voturilor la alegerile locale din septembrie.
Invitația de participare a fost făcută în 23.07.2019 și este postată pe site-ul instituției, aflate sub autoritatea Consiliului Local al Sectorului 1. Plata serviciilor juridice s-a făcut în baza unor contracte subsecvente, încheiate ca urmare a solicitării Poliției locale a sectorului 1. Documentația de atribuire poate fi vizualizată aici.
Nu cunoaștem prețul convenit între cele două părți pentru fiecare oră prestată, fiindcă actuala conducere a Poliției Sectorului 1 s-a prevalat de faptul că cei doi operatori economici menționați – avocatul Mihai Drăgan și SCA “Nicolescu, Zorin și asociații” – și-au exprimat dezacordul cu privire la transmiterea informațiilor legate de clauzele contractuale ale acestei înțelegeri. Menționăm însă că articolul 11 din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public prevede că “orice autoritate contractantă, astfel cum este definita prin lege, are obligația să pună la dispoziția persoanei fizice sau juridice interesate contractele de achiziții publice.” Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, atât cei doi operatori economici, cât și Poliția Locală a Sectorului 1, vor trebui să se supună legii.
Publicația Buletin. de București a aflat însă că, în ultimii doi ani, Poliția Locală Sector 1 a achitat pentru servicii juridice externalizate suma de 2.182.821 lei. În 2019 a plătit 1.200.000 de lei și a recuperat doar 1.785 lei reprezentând cheltuieli de judecată. În 2020 a recuperat 29.000 de lei, cheltuind 940.000 de lei.
Prin urmare, nu avem deocamdată posibilitatea să aflăm cât a cheltuit PLS 1 în cele 5 luni din intervalul august-decembrie 2019, ( invitația de participare pentru Acordul-cadru de servicii juridice a fost lansată pe 23.07.2019), dar Poliția Locală a Sectorului 1, condusă de Ionuț Deaconu, a cheltuit în 2019 1,2 milioane de lei pe servicii juridice, așa cum a aflat Buletin.de. Dacă toată această sumă s-a dus în conturile celor doi operatori economici menționați mai sus, atunci acest lucru ar însemna un cost lunar de 240.000 lei (aproximativ 50.000 de euro pe lună). Din bani obținuți și din taxele contribuabililor din Sectorul 1. Menționăm că atunci când vom avea acces la informațiile din contractele de achiziție publică, vom publica toate datele pe care le vom obține.
Nu am putut afla încă nici spețele în care au pledat avocații celor doi operatori economici, dar știm cu siguranță că unul dintre procese, cel în care Poliția Locală a Sectorului 1 s-a judecat cu asociația Funky Citizens, editorul publicației Buletin de București, a fost pierdut cu brio, definitiv, de Poliția Locală a Sectorului 1 la Curtea de Apel București. PLS 1 a fost reprezentată cu siguranță la Tribunalul București de avocatul Mihai Drăgan.
În tot acest timp, așa cum observa și Buletin.de, angajații Serviciului Juridic din Poliția Locală a Sectorului 1 și-au primit salariile: 850 de mii de lei pentru ultimii doi ani. Una dintre responsabilitățile lor era aceea de a reprezenta PLS1 în fața instanțelor, lucru care nu s-a întâmplat. În locul angajaților de la Serviciul Juridic au fost plătite foarte bine case de avocatură și avocați.
foto:politialocalasector1.ro