Avocați ai Baroului București au întâmpinat dificultăți în procedura accesării unor credite bancare. Consiliul Baroului București a solicitat Asociației Române a Băncilor să precizeze dacă există o reglementare internă a sistemului bancar prin care veniturile realizate de avocați reprezintă sau nu dovezi de încadrare în criteriile de acordare a creditelor.
Asociația Română a Băncilor a precizat, într-un răspuns la solicitare, că activitatea de creditare desfășurată de sistemul bancar din România este guvernată de multiple reguli provenind atât din legislația națională, cât și din cea internațională, aceste reguli regăsindu-se în legi, ordine, ghiduri, instrucțiuni, regulamente, etc. În esență, nu există o reglementare aplicabilă la nivelul sistemului bancar, emisă de catre Banca Națională a României, în care să se stipuleze explicit faptul că “veniturile realizate de avocati reprezintă sau nu dovezi de încadrare in criteriile de acordare a creditelor solicitate de avocati la liber profesionisti”, având în vedere faptul că legislatia bancară tratează de cele mai multe ori fără distincție segmentul persoanelor fizice și pe cel al persoanelor care desfăsoară activități independente (incluzând aici si activitățile liberale – avocatura, etc.).
În concluzie, fiecare instituție financiară, bancă sau IFN, își stabileste prin normele interne, în baza reglementărilor emise de către Banca Natională a României, modalitatea de creditare a persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate și a celor care desfășoară activități liberale.
Avocații din Baroul București, care întâmpină probleme în procedura de acordare a unor credite, sunt invitați să semnaleze Consiliului Baroului, punctual, natura dificultăților pe care le întâmpină într-o astfel de procedură.