Proiectul de lege al Senatului, prin care Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) sunt incluse pe lista instituțiilor care pot beneficia de rețele securizate de telecomunicații asigurate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), a fost depus la secretariatul general al Senatului în vederea exercitării de către senatori a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale. În cazul acestui proiect, termenul pentru sesizare este de 5 zile de la data depunerii, respectiv de la 27 octombrie 2020.
Proiectul inițiat de 5 senatori – Robert Cazanciuc (PSD), Adrian Diaconu (PSD), George-Edward Dircă (USR), Daniel Fenechiu (PNL) și Nicoleta Pauliuc (PNL) – a fost adoptat în urmă cu o săptămână aproape în unanimitate (121 de voturi pentru și o abținere)
Prin acest act normativ se va modifica o anexă la Legea de organizare și funcționare a STS, în care sunt menționate instituțiile care beneficiază de rețele de telecomunicații speciale: Parlamentul, Președinția, Guvernul, instituțiile din domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice, autoritatea judecătorească (Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, organele de conducere din cadrul organismelor și al unor organisme neguvernamentale de interes național. Lista va fi astfel extinsă cu cele două organizații profesionale, UNBR și UNNPR. Prin utilizarea rețelelor gestionate de STS, avocații vor putea participa și la ședințele de judecată desfășurate în sistem de videoconferință prin intermediul barourilor.
Inițiatorii proiectului consideră că securizarea videoconferințelor avocaților și notarilor ar fi un lucru necesar în condițiile în care aplicațiile pentru videconferințe prezintă vulnerabilități în fața unui eventual atac cibernetic.
foto: sts.ro