Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall susţine că Valer Dorneanu trebuie să-şi dea demisia din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că CCR a afectat independenţa justiţiei după ce a hotărât eliberarea din funcţie a Laurei Kovesi.
“În primul rând, CEDO a hotărât in unanimitate ca au fost încălcate drepturi stipulate în Conventia Europeană a Drepturilor Omului, lucru foarte grav pentru imaginea României interpretându-se că, din această perspectivă, în România poate exista un deficit de democrație. CEDO a constatat grava încălcare de către CCR a propriilor sale competente constituționale și a jurisprudențe CEDO. Prin introducerea unor paragrafe în decizia sa, CCR a interzis și practic blocat posibilitatea de a se adresa instanței naționale pentru a contesta măsura revocării, încalcându-se astfel dreptul la un proces echitabil”, arată fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall.
CCR şi-a depăşit atribuţiile
Fostul demnitar mai consider că CCR a blocat posibilitatea unei acţiuni în justiţie. “CCR scoate practic revocarea din competenţa instanţei de contencios administrativ pe motiv că ar fi vorba exclusiv despre un raport de drept constituțional. Cu alte cuvinte, CCR s-a transformat în instanţă de judecată, care a pronunţat o sanctiune disciplinară inatacabilă. Un alt abuz este ca CCR i-a impus preşedintelui un ANUMIT conţinut al decretului şi anume să revoce procurorul-şef DNA. Chiar şi în cazul constatării unui conflict, CCR avea îndrituirea să ceară doar ca preşedintele să execite o anumită prerogativă, dar nu să stabilească şi conţinutul ei”, mai susţine Birchall.
Evaluare deficitară
Ea mai arată că CEDO explică faptul că fostul ministru al justiției Tudorel Toader nu a prezentat dovezi concludente privind acuzaţia de „management defectuos al procurorului șef” “revocand-o practic pentru implicare în dezbateri publice, încălcându-se astfel dreptul la liberă exprimare. Cu alte cuvinte, fostul ministru al justiției domnul Tudorel Toader a încălcat drepturile omului in faimoasa sa “ievaluare”! Rămân la părerea mea că domnul Valer Dorneanu, raportor în această speță, moral nu poate să mai rămână judecător și președinte al CCR și ar fi trebuit deja sa își fi depus demisia de onoare. La fel și domnul Todorel Toader, trebuia deja sa fi demisionat din calitatea rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iași. Consider ca se impune in regim de urgentă modificarea legii privind funcționarea CCR. De asemenea, se impune revizuirea Constituției”, mai susţine fostul ministru.
Victorie de răsunet pentru Kovesi
Laura Codruța Kovesi a câștigat marți, 5 mai 2020, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. Laura Codruța Kovesi a depus o plângere la CEDO anul trecut, în care a contestat faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată cu toate că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale.
La originea procedurii de destituire s-a aflat fostul ministru al justiției, Tudorel Toader. La 22 februarie 2018, el a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA și a dat publicității un raport cu 20 de acte și fapte, ce ar fi fost, în opinia lui, de „netolerat într-un stat de drept”.
Hotnews l-a contactat pe președintele CCR, Valer Dorneanu care a declarat imediat după anunțul CEDO: „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (…) Se vor fac comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație”.