În urmă cu un an, în martie 2024, Alianţa Naţională Sindicală Feroviară (ANSF) a formulat o cerere, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a civilă, în care a solicitat instanţei de judecată ca, prin hotărârea ce o va pronunţa, să dispună încetarea personalităţii juridice a organizaţiei sindicale Alianţa Naţională Sindicală Feroviară (ANSF) şi radierea acesteia din registrul în care a fost înscrisă. În fapt, s-a arătat că Alianţa Naţională Sindicală Feroviară (ANSF), urmare a Legii nr. 367/2022, a hotărât în Consiliul Naţional al ANSF fuziunea prin absorbţie la Alianța Federațiilor Tehnice Ferovaire (AFTF), dar între timp a expirat Contractul Colectiv de Muncă (CCM), în baza căruia exista un Contract de Comodat pentru sediul ANSF din Bucureşti, sector 1, Piaţa Gării de Nord, Clădirea Administrativă a Sucursalei Regionale Căi Ferate Bucureşti, Corp B, etaj 2, camera 158. Drept urmare, în data de 23.01.2024, organizația sindicală a fost forţată să elibereze sediul respectiv sau, în caz contrar, să încheie un contract de închiriere a sediului. În motivarea acțiunii, consemnată de rejust.ro, ANSF a arătat că nu a încasat cotizaţii din anul 2018, că nu are cont în bancă tot din anul 2018 şi că, fără sediu, ANSF nu a mai putut face nici fuziunea prin absorbţie la AFTF. Alianţa Naţională Sindicală Feroviară – ANSF a fost înfiinţată prin sentinţa civilă din 10.08.2018, pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 17FED/2004, denumirea iniţială fiind Federaţia Sindicatelor Ramurii Vagoane, denumire ce a fost modificată ulterior prin încheierea din data de 16.02.2006 a Tribunalului Bucureşti.
Analizând actele dosarului, instanța a arătat că, potrivit disp. art. 43 alin.2 din Legea nr. 367/2022, „în cazul în care o organizație sindicală nu mai întrunește condițiile minime de constituire, orice terț interesat poate solicita instanței competente dizolvarea organizației în cauză, în baza unei cereri motivate”. Tribunalul a reținut că, în această speţă, este incident cazul de dizolvare al petentei prevăzut de art. 43 alin.2 din Legea nr. 367/2022, în condiţiile în care se constată că, potrivit înscrisurilor, coroborate cu susţinerile petentei, Alianţa Naţională Sindicală Feroviară – ANSF nu mai deţine în prezent un spaţiu în care să se structureze sediul petentei. Or, potrivit disp. art. 45 alin. 2 lit. f) din Legea nr. 367/2022, dovada sediului federaţiei sau al confederaţiei sindicale constituie un element obligatoriu pentru dobândirea şi menţinerea personalităţii juridice a petentei Alianţa Naţională Sindicală Feroviară – ANSF, cerinţă legală care nu mai este îndeplinită în prezent, ceea ce justifică încetarea personalităţii juridice şi dizolvarea acesteia. În aceste condiții, la data de 12 noiembrie 2024, Tribunalul București a pronunțat următoarea hotărâre:
- Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de petenta Alianţa Naţională Sindicală Feroviară – ANSF. Dispune încetarea personalităţii juridice şi dizolvarea petentei Alianţa Naţională Sindicală Feroviară – ANSF, numind lichidator pe CAPITAL EXPERT IPURL, care va respecta exigenţele legale în materie. Cu drept de apel, în 5 zile de la comunicare, care se depune la tribunal. Pronunţată azi, 12.11.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Numai că, în mod curios, petenta a atacat sentința cu apel, chiar dacă instanța de fond a admis solicitarea de dizolvare a organizației sindicale. Chiar la primul termen de judecată, Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă în acest dosar:
- Solutia pe scurt: Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 24.03.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.