Aktor pierde cauțiunea de 2 milioane lei depusă pentru licitația pentru autostrada Lugoj – Deva

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat zilele trecute soluția definitivă într-un proces în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, în calitate de reclamantă, a chemat în judecată, în calitate de pârât, pe constructorul Aktor Societate Tehnică Anonimă:

  • Solutia pe scurt: Admite cererea. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2.000.000 lei, cu titlu de despăgubire. Definitivă. Pronuntata azi 16.11.2022 prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin grefa instantei.
    Document: Hotarâre  2818/2022  16.11.2022

Inițial instanța de fond – Tribunalul București – respinsese pretențiile CNAIR SA vizând plata despăgubirilor pentru prejudiciul material cauzat de întârzierile produse în finalizarea atribuirii unui contract de achiziție publică. Licitația viza proiectarea și execuția Autostrăzii Lugoj – Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220, Secțiunea E si finalizare Sectiunea D, în lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel.  Șase constructori din România, Grecia și Turcia au depus oferte la termenul din iunie 2022. Numai că anterior operatorul economic AKTOR, selectat la termenul din iunie 2022 între cei 6 competitori, a formulat la CNSC o contestație prin care solicita anularea în parte a raportului intermediar privind selecția candidaților. În data de 08.12.2021, CNSC a emis o decizie prin care a respins ca nefondată contestația depusă de către AKTOR, care s-a adresat apoi instanțelor de judecată. În vederea soluționării contestației, AKTOR a depus la CNSC o cauțiune în cuantum de 2.000.000 lei, în conformitate cu prevederile art.61 indice 1 din Legea nr.101/2016. CNAIR a susținut că  întârzierile produse de introducerea contestației nefondate au condus la amânarea termenului limită de depunere a ofertelor până la  14.02.2022. CNAIR a transmis apoi o notificare către CNSC prin care a solicitat să nu fie restituită cauțiunea către operatorul economic AKTOR, până la soluționarea acțiunii din instanță, ce urma a fi formulată referitoare la recuperarea prejudiciilor create prin introducerea contestației nefondate. Acest lucru s-a realizat astfel odată cu pronunțarea soluției definitive din 16 noiembrie 2022 de către Curtea de Apel București.

Potrivit Hotnews.ro, licitația pentru acest proiect extrem de întârziat și tergiversat a fost reluată practic abia în luna iunie 2022, după ce anterior fosta procedură, lansată încă din 2019, (și estimată la 1,4 mld lei) fusese anulată pe motiv că singura ofertă depusă de o firmă din Turcia fusese declarată neconformă. Licitația derulată ulterior a fost câștigată de o asociere de constructori din România și Bosnia-Herțegovina, cu o sumă de circa 1,826 miliarde de lei (fără TVA), CNAIR SA semnând luna trecută contractul cu asocierea SPEDITION UMB S.R.L. – TEHNOSTRADE S.R.L. – SA & PE CONSTRUCT S.R.L. – EURO-ASFALT (Bosnia).

 

spot_img

Articole recente

ONRC: accesul la Registrul beneficiarilor reali (RBR) este asigurat oricui poate demonstra un interes legitim, cu condiţia înregistrării online şi a plăţii tarifului aferent

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a publicat săptămâna trecută o INFORMARE referitoare la noile condiții de acces la...

Mai multe articole din aceeași categorie