Agenția Națională de Integritate nu are rezultate remarcabile, dar se plânge de bani

Exclusivitate

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept („Rule of law” – Raport de ţară România) remarcă faptul că Agenţia Naţională de Integritate continuă să aibă rezultate bune în activitatea sa, însă eficacitatea sa este pusă la încercare de slăbirea cadrului său legislativ şi de împuţinarea resurselor de care dispune, se arată într-un comunicat ANI. Potrivit acestuia, autorii raportului notează rezultatele bune obţinute de Agenţie în ceea ce priveşte evaluarea incidentelor de integritate, în ciuda slăbirii cadrului său legislativ şi a împuţinării resurselor de care dispune.
De asemenea, experţii Comisiei remarcă evoluţiile înregistrate de Agenţie pe palierul prevenţiei, identificând totodată faptul că ANI „a pus la punct instrumente solide de prevenire a conflictelor de interese de natură administrativă, în special în domeniul achiziţiilor publice, şi a derulat campanii generale de sensibilizare, inclusiv cu privire la alegerile naţionale şi locale”. Raportul Rule of law subliniază provocările referitoare la peisajul legislativ fragmentat şi neclar: „Rapoartele MCV anterioare au evidenţiat problemele persistente cu care se confruntă cadrul legislativ în materie de integritate şi nevoia de stabilitate şi claritate, precum şi necesitatea instituirii unui cadru robust şi stabil. Mai multe modificări legislative care au intrat în vigoare în 2019 au slăbit cadrul legislativ privind regimul incompatibilităţilor şi conflictele de interese. Prin urmare, ANI a trebuit să închidă numeroase anchete aflate în curs, iar alte cauze au fost anulate în instanţă”.
Potrivit Raportului de ţară, ANI raportează, de asemenea, dificultăţi tot mai mari în aplicarea de sancţiuni în urma hotărârilor judecătoreşti definitive cu privire la funcţionari locali aleşi, ceea ce înseamnă că nu s-au aplicat sancţiuni în urma constatării stării de incompatibilitate sau a conflictului de interese, cu consecinţe asupra aplicării normelor privind integritatea în contextul alegerilor. Nu în ultimul rând, pentru modificarea cadrului de integritate, Agenţia a propus Ministerului Justiţiei şi părţilor interesate să colaboreze împreună în vederea revizuirii legislaţiei în materie de integritate şi a elaborării un cadru legislativ coerent şi consolidat.
Deşi Agenţia are un volum de muncă semnificativ mai mare în perioada alegerilor, bugetul său a fost redus, se mai precizează în comunicatul ANI.

foto: integritate.eu

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie