Adus în vară din Italia în România, liderul unei grupări interlope riscă extrădarea în SUA, pentru infracțiuni pedepsite dur de americani

Exclusivitate

În iulie anul acesta, un comunicat al Poliției Capitalei informa că „în urma continuării activităților de cooperare polițienească internațională, dintre Poliția Română și autoritățile similare din alte state, a fost localizat și prins, pe teritoriul Italiei, un urmărit național și internațional. Polițiștii din cadrul Poliției Capitalei – Serviciul de Investigații Criminale l-au adus apoi în țară, pe bărbatul, de 34 de ani, domiciliat în București, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni economice. Acesta avea emis pe numele lui, de către Tribunalul București, un mandat de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani”. Individul urmărit internaţional din categoria „most wanted”, prins la Milano în aprilie și apoi extrădat din Italia în România, era Alexandru Daniel Stoica, liderul unei grupări de infractori români care a acționat în SUA.

Dosarul DIICOT
Alexandru Daniel Stoica este fiul lui Marian Stoica, alias Dacian „Ursaru”, unul dintre liderii interlopi din Capitală. Dacian Ursaru a fost acuzat că, în anul 2011, ar fi fost „creierul” unei tâlhării catalogate de presă drept „jaful secolului”, respectiv un atac pe autostrada A1 care a vizat un transport de bijuterii în valoare de aproximativ 650.000 de euro.
Alexandru Daniel Stoica este suspectat de autoritățile americane că ar fi făcut parte dintr-o grupare internațională specializată în clonarea cardurilor bancare și ar fi furat, din conturile unor cetățeni americani, sute de mii de dolari. Gruparea, formată din 13 români şi un grec, era considerată una din cele mai mari rețele de skimming (furt din bancomate) din nordul districtului Alabama. În octombrie 2020, americanii au reuşit să-l captureze pe Alexandru Stoica în timp ce încerca, cu o cagulă pe faţă, să scoată bani, cu carduri false, de la un bancomat. Individul a stat în închisoare doar câteva luni, după care a dispărut.

Membrii bandei reușeau să retragă, de pe cardurile victimelor, în jur de 30.000 de dolari pe zi. O parte din acești bani a ajuns în România, unde au fost achiziționate mașini de lux în valoare de aproape 850.000 de euro. În urma acestor fapte s-a constituit un dosar DIICOT legat de spălare de bani. În 2021, procurorii au efectuat percheziții la opt adrese din București și Ilfov care îi aparțineau lui Alexandru Daniel Stoica. În urma descinderilor, anchetatorii au găsit atunci cinci autoturisme de lux, cu o valoare de piață de aproximativ 840.000 de euro. După cum a relatat publicația Gandul, era vorba de un Lamborghini Urus, un Lamborghini Huracan, un Mercedes Benz AMG63, un BMW 850I XDrive și un Mercedes Benz S350. În urma solicitării procurorilor DIICOT, Tribunalul București a admis propunerea de valorificare anticipată, de către Agenția Națională de Administrarea a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a patru autoturisme de lux deținute de Alexandru Daniel Stoica.

Cererea de extrădare în SUA
Săptămâna trecută, judecătorii Curții de Apel București au luat în discuție cererea de extrădare formulată de autoritățile americane pe numele lui Stoica Alexandru Daniel. Conform articolului 121 din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, extrădarea unei persoane care a fost predată în România în baza unui mandat european de arestare, solicitată ulterior de către un stat care nu este membru al Uniunii Europene, nu se poate acorda fără consimțământul autorității judiciare de executare care a aprobat predarea. Prin urmare, România va aștepta consimțământul Italiei în vederea extrădării în SUA a lui Stoica Alexandru Daniel:

  • Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de reprezentantul Ministerului Public. În baza art.28 alin.4 din Decizia Cadru nr. 2002/584/JAI, astfel cum se regăseşte transpus în art.121 alin.1 din Legea nr.302/2004, dispune solicitarea consimţământului în vederea extrădării în S.U.A. de la autorităţile judiciare din Republica Italia, care au aprobat predarea către autorităţile judiciare din România a persoanei solicitate Stoica Alexandru Daniel (date) prin sentinţa nr.34/2022 din 27.05.2024 a Curţii de Apel din Brescia pronunţată în dosarul nr.18/2024, cu respectarea regulii specialităţii, în baza mandatului european de arestare emis la data de 18.08.2021 de Tribunalul Bucureşti. Mandatul european de arestare din data de 18.08.2021 de Tribunalul Bucureşti a fost emis în baza mandatului de arestare preventivă nr.142/31.05.2021 de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti în dosarul nr.15681/3/2021 şi confirmat prin încheierea din 06.07.2024 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti în dosarul nr.22912/3/2024, definitivă la 25.07.2024. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică azi, 19.11.2024.

Pedepse dure pentru skimming
Infracțiunile de care este suspectat Alexandru Daniel Stoica sunt pedepsite sever de legislația americană. De pildă, în 2020, un român a fost condamnat în SUA la peste 3 ani de închisoare, pentru că a furat doar 5.000 de dolari, clonând carduri bancare. Despre acest lucru, Justnews a scris aici.   Pentru fapte legate de skimming, Alexandru Daniel Stoica ar putea fi nevoit să răspundă unor acuzații precum:

  • conspirație la comiterea unor infracțiuni, care se încadrează sub „RICO-organizații corupte și influențate de activități de racket” prev. de Titlul 18 – secțiunea 1962(d) din Codul penal al SUA, pedepsită cu închisoare până la 20 de ani;
  • conspirație la comiterea de fraudă prin cablu, prev. de Titlul 18 – secțiunile 1349 și 1343 din Codul penal al SUA, pedepsită cu închisoare până la 20 de ani;
  • conspirație la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, prev. de Titlul 18 – secțiunea 1956 (h) din Codul penal al SUA, pedepsită cu închisoare de până la 20 de ani
  • infracțiuni de furt de identitate cu circumstanțe agravante, prev. de Titlul 18 -secțiunea 1028 A din Codul penal al SUA și pedepsită cu închisoare până la 2 ani.
spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie