Adrian Porumboiu, înfrângere în războiul de 3 ani pe care l-a purtat împotriva unui jurnalist al publicației Dezvăluirea

Exclusivitate

Adrian Porumboiu este un fost mare arbitru român de fotbal, observator federal și fost finanțator al echipei de fotbal FC Vaslui. Adrian Porumboiu este și un om de afaceri de succes, conducând un grup de firme care exploata 43.000 de hectare de teren agricol în judeţele Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Neamţ. Potrivit Ziarului Financiar, grupul dezvoltat de Porumboiu era format din firmele Racova Vaslui (cu activităţi în turism),Comcereal Vaslui, R-Agro, Asociaţia Agricolă Munteni, AgrocomplexBârlad (cu activităţi în cultura cerealelor), Mopan Suceava(morărit şi panificaţie), Ulerom Vaslui (fabricarea uleiurilorvegetale), Ilvas Vaslui (prelucrarea laptelui), Comprest Vaslui(construcţii) şi Comguard Vaslui (servicii de pază şi protecţie).

La începutul anului 2022, după ce în publicația Dezvăluirea.ro a apărut o serie de articole pretins denigratoare, Adrian Porumboiu, în calitate de reclamant, a formulat o cerere de chemare în judecată a autorului acestora, jurnalistul Constantin Mazilu, solicitând Tribunalului Iași să-l oblige pe pârât la plata sumei de 50.000 euro daune morale, la înlăturarea de pe site-ul dezvăluirea.ro a informaţiilor vătămătoare la adresa reclamantului, la publicarea pe pagina de internet a hotărârii definitive a instanţei de judecată și la plata cheltuielilor de judecată. După cum se menționa în motivare, consemnată de rejust.ro, cererea de chemare în judecată viza patru articole publicate de Constantin Mazilu pe site-ul dezvaluirea.ro în perioada aprilie 2019 – decembrie 2021, unul dintre ele fiind “Porumboiu achită 1.000 euro/lună fiului unui procuror DNA. Dosarele de corupție sunt în lucru”. În respectivele articole, autorul sugera că Adrian Porumboiu ar controla DNA lasi și Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, exercitând asupra acestor instituţii influențe fie pentru a nu fi cercetat penal, fie pentru a obţine soluţii de clasare în mai multe dosare de corupţie. Mai mult, reclamantul si-ar fi folosit influența și pentru implicarea penală a persoanelor fizice aflate în relaţie de concurență sau duşmănie. Toate aceste informaţii, nedovedite, nu se încadrează in limitele dreptului la libera exprimare al pârâtului, argumenta în motivare Adrian Porumboiu. Un an mai târziu, instanța de fond a pronunțat sentința în dosar:

  • Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată acţiunea civilă cu obiect răspundere civilă delictuală – pretenţii şi obligaţie de a face – formulată de reclamant PORUMBOIU ADRIAN în contradictoriu cu pârât MAZILU CONSTANTIN. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la data comunicării prezentei hotărâri. Cererea de apel se depune la Tribunalul Iaşi, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată astăzi, 12.01.2023, în condiţiile disp. art. 396 alin. 2 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Judecătorul a explicat că din cuprinsul dispoziţiilor legale rezultă că, pentru a putea fi angajată răspunderea delictuală a unei persoane, trebuie să fie îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii: existenţa unei fapte ilicite, vinovăţia, prejudiciul şi legătura de cauzalitate, condiţii care trebuie analizate prin raportare la publicarea unor articole de presă cu privire la o persoană publică. Or, articolele respective nu conturează o faptă ilicită. Articolele reclamate se circumscriu dispoziţiilor legale privind libertatea presei, libertatea de exprimare şi dreptul oricărei persoane de a avea acces la orice informaţie de interes public în acord cu dispoziţiile art. 31 din Constituţie. Concluzionând în sensul că materialele de presă deduse judecăţii nu prezintă caracter delictual deoarece informaţiile furnizate au o bază factuală, iar judecăţile de valoare, din cadrul lor, se referă la un subiect de interes public și la o persoană publică, după cum chiar reclamantul se recomandă, cu privire la care limitele criticii admisibile sunt mai largi faţă de un particular, cererea de chemare în judecată se va respinge ca nefondată, a încheiat judecătorul.

După ce soluția a fost atacată cu apel, litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel Iași care, la începutul acestui an a respins apelul formulat de reclamantul Porumboiu Adrian împotriva sentinţei civile nr. 58/2023 din 12 ianuarie 2023 pronunțată de Tribunalul Iaşi. Adrian Porumboiu nu a renunțat însă la luptă, așa că a atacat hotărârea cu recurs la instanța supremă. Chiar la primul termen de judecată, care a avut loc la 31 octombrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat soluția definitivă în acest dosar:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 2382 Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamantul Porumboiu Adrian împotriva deciziei civile nr. 38 din 25 ianuarie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Iaşi-Secţia civilă. Definitivă.
spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie