Adjunctul șefului IPJ Ialomița se judecă pentru avizul ORNISS, care condiționează accesul la funcții mai înalte și mai bine plătite din MAI

Exclusivitate

Comisarul de poliție Condruț Silviu Georgian a fost numit adjunct al inspectorului șef al I.P.J. Ialomița în ianuarie 2019, potrivit CV -ului postat pe site-ul Poliției Române.  La mai puțin de 2 ani de la numirea în funcție, în noiembrie 2020, adjunctul șefului IPJ Ialomița dă în judecată Inspectoratul General al Poliției Române( IGPR),  Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI)  din MAI și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Procesul se va judeca la Tribunalul Ialomița, după ce Curtea de Apel București a decis să admită excepţia necompetenţei materiale, invocată de pârâtul IGPR și să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Ialomiţa-Secţia Civilă.

Surse MAI ne-au explicat că gestul adjunctului șefului IPJ Ialomița are legătură cu retragerea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate din partea ORNISS.  Avizul ORNISS asigură accesul la informațiile clasificate respectiv la informații din categoria ”secret”, ”strict secret” și ”strict secret de importanță deosebită”. În cazul angajaților din Ministerul de Interne sau din domeniul Apărării ori al Serviciilor de informații, acordarea sau retragerea avizului ORNISS condiționează accesul la funcții mai înalte și mai bine plătite. Verificările pentru acordarea/neacordarea unui aviz de securitate sunt derulate în cazul MAI de către Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI).

Legea 182/2002 statuează tipul și nivelul de secretizare al informațiilor clasificate, regimul și categoriile profesionale care pot solicita declasificarea sau pot opera cu astfel de informații, precum și condițiile în care avizele de securitate pot fi retrase de către Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

foto: pixabay.com

spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie