Justnews.ro

Justnews a dezvăluit de-a lungul a trei episoade cum, în România secolului XXI, adversari politici ai unui primar în funcție au fost urmăriți/monitorizați, pe considerente strict politice și nu infracţionale, de o instituţie a Statului român, respectiv de Poliția Locală a Sectorului 1, pe banii contribuabilului român. Întrucît primarul în funcție al Sectorului 1, Dan Tudorache, nu consideră că s-au făcut filaje atunci când au fost fotografiați participanți la mitingurile din ianuarie-februarie 2017 prin oglinda unor mașini neinscripționate și spune că acele Note de informare publicate de Justnews reprezentau “cel mult un proces verbal de constatare pentru a se vedea cine este la fața locului”, noi îi vom deschide ochii ( pe care îi ține încă strâns închiși)  și îi vom prezenta trei momente/evenimente diferite, în care angajați ai Poliției Locale a Sectorului 1, instituție plătită din banii alocați de Primăria pe care o conduce, s-au implicat în acțiuni cu evident caracter politic.

Înainte facem o precizare importantă: două legi, aflate în vigoare și la această oră, prevăd o serie de obligații în ceea ce privește activitatea unui polițist local. Astfel, avem Legea poliției locale ( Legea nr. 155/2010), la art. 21 (2) stipulează clar că “polițistului îi este interzis:

  • a) să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă în favoarea acestora;
  • b) să exprime opinii sau preferinte politice la locul de muncă sau în public;
  • c) să participe la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic”

Și  Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției arată, la articolul 98  (2)  că “funcționarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice și să exprime sau să apere în mod public pozițiile unui partid politic”.

Prin urmare, polițistul local nu are voie și nu poate să participe la mitinguri sau întruniri cu caracter politic, nu are voie și nu poate să exprime sau să apere în mod public pozițiile unui partid politic.

Momentul 1:

Șeful Poliției Locale a Sectorului 1, Ionuț Deaconu și Daniel Munteanu, actual șef serviciu, dar fost șef al faimosului birou Cercetare-Documentare din Poliția Locală a Sectorului 1 ( structură care avea, printre atribuţii, competenţe şi responsabilităţi, un celebru articol 34 inclus într-un banal Regulament de Organizare și Funcționare, care prevedea: culege şi valorifică datele şi informaţiile de interes operativ cu privire la persoane fizice sau juridice, care pregătesc, comit sau au comis fapte contravenţionale sau penale) au participat la mitingul PSD din 9 iunie 2018 (cei doi din colțul dreapta al documentului).

Nu știm dacă cei doi actuali șefi ai Poliției Locale a Sectorului 1 au participat la mitingul convocat de Liviu Dragnea pentru a culege şi valorifica datele şi informaţiile de interes operativ cu privire la persoane fizice sau juridice, care pregătesc, comit sau au comis fapte contravenţionale sau penale, dar suntem convinși că articolul 34, pe care ar fi putut să îl invoce  în apărarea lor, nu mai era vigoare în iunie 2018, cînd a avut loc mitingul PSD. Regulamentul de organizare și funcționare al Poliției Locale, ce conținea acel celebru paragraf, fusese abrogat și înlocuit cu un altul la începutul acelui an, prin Hotărârea Consiliului Local nr 11 din 31.01.2018.

Momentul 2

În 28 februarie 2020, Tănase Stamule, candidat al liberalilor la Primăria Sectorului 1 (până la decizia PNL de a negocia și apoi de a ajunge la o înțelegere cu USR-Plus pentru candidaturi comune în București),  a depus o sesizare la Primăria Sectorului 1, în atenția primarului Dan Tudorache, în care afirma că trei persoane ar fi fost suprinse de polițiștii de la Secția 4 din Capitală în noaptea de 27 spre 28 februarie, la ora 2.45, în timp ce vandalizau un panou publicitar, ce prezenta mesajul său către cetățenii Sectorului 1.

Potrivit sesizării depuse de Tănase Stamule, între cele 3 persoane identificate de polițistii secției 4 se număra și un anume Munteanu Daniel Ștefan. Celelalte două persoane identificate de polițisti că ar fi distrus, la ora 2.45 noaptea, un panou publicitar, purtau numele de Tabarcia Ionuț Alexandru și Corneanu Nicolae Bogdan.

Primăria Sectorului 1 nu i-a răspuns petentului Tănase Stamule dacă persoana Munteanu Daniel Ștefan este una și aceeași cu polițistul local Munteanu Daniel Ștefan, cel care figurează pe site-ul Poliției Locale ca șef serviciu (declarația de avere aici).

Menționăm doar că pe site-ul Poliției Locale a Sectorului 1 figurează ca angajați în funcțiile de polițisti locali un anume Tabarcia Ionuț Alexandru ( declarația de avere aici) și un anume Corneanu Nicolae Bogdan ( vezi declarația de avere aici). Sesizarea lui Tănase Stamule adresată primarului Dan Tudorache, poate fi vizualizată mai jos:

Momentul 3

În după amiaza zilei de 29 august 2020, reprezentanți ai USR, în frunte cu candidatul la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, au avut o întâlnire, anunțată public în prealabil, cu cetățeni din Cartierul Aviației.  Întâlnirea a avut loc în Parcul Bordei, iar unul dintre subiectele abordate viza activitatea Poliției Locale a Sectorului 1.  Cetăţenii adunaţi în Parcul Bordei îi întrebau pe reprezentanţii USR cum vor profesionaliza Poliţia Locală, ținînd cont de faptul că existau nemulţumiri legate de activitatea angajaţilor acesteia. Consilierul local USR, Oliver Paiusi, a răspuns atunci că ar trebui crescută calitatea activității acestora, inclusiv prin aducerea unor profesioniști din MAI, dar toate acestea se vor face doar în urma unor concursuri,  la care pot participa oricare dintre cetățenii pregătiți și care îndeplinesc condițiile de participare. În acel moment a intervenit o cetățeancă în tricou verde, vădit nemulţumită.

Dialogul savuros dintre Clotide Armand și cetățeanca nemulțumită îl reproducem textual mai jos, iar video-ul îl regăsiți la sfârșitul articolului:

Cetăţeanca: Da vreau şi eu, din afară…

Clotilde Armand: Vrem nişte echipe profesioniste, căutaţi profesionişti unde sunt!

Cetăţeanca: Păi şi o.k., eu care nu am şi îmi doresc să ajung…?

Clotilde Armand: Dacă dumneavoastră nu sunteţi o expertă…

Cetăţeanca: Nu, da de ce nu luaţi şi din afară?

Clotilde Armand: Mai bine, mai întâi, vă informaţi şi apoi, când  sunteţi pregătită, veniţi!

Cetăţeanca: Păi cum să mă informez eu, dacă nu mi se dă voie, eu asta vă întreb? Cum să ajung eu la concurs, dacă nu îmi dă voie? Haideţi, doamnă… Am înţeles. Nu şcolarizaţi, nu doriţi să şcolarizaţi.

Clotilde: Doamnă, noi evident că vrem să dezvoltăm competenţele angajaţilor, dar nu putem să luăm oameni care nu au pregătirea necesară.

O altă femeie din mulţime: Nu-i daţi afară, că sunt destui care nu muncesc!

Cetăţeanca: Uitaţi, cum a zis şi doamna. Deci toţi au înţeles acelaşi lucru. Domnu’ cum s-a exprimat (Oliver Paiusi, consilier USR, n.n.), s-a exprimat că o să dea afară nişte oameni şi o să ia din alt cadru, din alt sistem, alţi oameni. Iar pe cei… Suntem o grămadă în Sectorul 1 care n-avem locuri de muncă şi poate chiar ne-am dori să ajungem acolo. Da’ nu ni se dă ocazia. Proiectul este gândit aiurea, nu vă supăraţi, legat de treaba asta.

Dialog între cetăţeancă şi altcineva din public: Restructurează şi se ia din cadrul MAI. Dumneavoastră ce înţelegeţi? Eu nu sunt din cadrul MAI. Vreau să mă înscriu la asta. Am vreo şansă? Nu! Nu mi se pare corect…

Reprezentant USR: Da, se poate, orice concurs este pentru toată lumea…

Cetăţeanca, adresându-se reprezentantului USR: Domnule, ce se ia din cadrul MAI? Şi eu mi-am dorit să dau. Ce se ia? Pensionarii, da?! Adică, aduci nişte pensionari care au ieşit, pentru că aşa se va întâmpla, da? Haideţi, domnule, că nu suntem la prima ploaie căzuţi. Am înţeles cum stă treaba, gata, mulţumim! Faceţi întrebările dumneavoastră…

Din informațiile noastre, cetățeanca nemulțumită era chiar secretara șefului Poliției Locale a Sectorului 1, Ionuț Deaconu, care de altfel era și este, bine mersi, angajată pe o funcție de polițist local și nicidecum în căutarea unei slujbe, bine remunerate, de la Stat. Rolul său la întâlnirea cu cetățenii din Parcul Bordei era doar de agent provocator

În urmă cu mai bine de 10 zile, Justnews a cerut un punct de vedere Primăriei Sectorului 1 și Poliției Locale a Sectorului 1 pentru a lămuri dacă:

  • Actualul director general al Poliției Locale a Sectorului 1, Ionuț Deaconu, a fost prezent la mitingul PSD din 9 iunie 2018 din Piața Victoriei. Dacă da, în ce calitate a fost prezent: în calitate de angajat al Poliției Locale a Sectorului 1 sau de persoană privată, aflată în timpul său liber sau în afara orelor de program.
  • Secretara directorului general al Poliției Locale a sectorului 1, Ionuț Deaconu, a fost prezentă la o întrunire organizată de candidatul USR-Plus-PNL, Clotilde Armand, care a avut loc în data de 29 august 2020, în parcul Bordei. Dacă da, în ce calitate a fost prezentă: în calitate de polițist local în cadrul Poliției Locale a Sectorului 1 sau de persoană privată, aflată în timpul său liber sau în afara orelor de program.

Până astăzi nu am primit niciun răspuns. Mai așteptăm… până după alegeri.

În concluzie, din cele 4 episoade pe care le-am prezentat, rezultă în mod clar următorul lucru: din exces de zel, din prostie sau din slugărnicie, fără acordul sau cu acordul primarului, șefi ai unor Poliții Locale din țară recurg des la astfel de acțiuni, care, evident, nu sunt în folosul comunității locale, ci al partidului pe care îl slujesc pe ascuns sau în interes personal.

În ceea ce privește Poliția Locală a Sectorului 1, vom recurge la o metaforă. Această instituție prezintă în momentul de față simptomele unui Pacient bolnav de cancer. Primarul în funcție, Medicul de familie al pacientului, i-a prescris ceaiuri, multă, multă odihnă și un program lipsit de stres. Dar cancerul avansează, iar pacientul se simte rău și știe că are nevoie de altceva și de altcineva. Are nevoie de un Chirurg, care să taie tumoarea pentru a nu pierde în final Pacientul.

ARTICOLUL A FOST REALIZAT CU SPRIJINUL COLEGILOR TEO DUMITRU ȘI MARIAN PĂVĂLAȘC.

Video cetățeanca nemulțumită: 

 

Alte articole