Justnews.ro

Omul de afaceri Octavian Niculescu, care controlează compania Tehnoplus Medical SRL, a acceptat marțea trecută să încheie cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției. Astfel, Tribunalul București l-a condamnat pe inculpatul NICULESCU OCTAVIAN la pedeapsa închisorii de 1 an, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărarea de influenţă (pentru o faptă) și la pedeapsa închisorii de 9 luni, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărarea de influenţă, pentru cea de-a doua faptă. Instanța a contopit cele două pedepse aplicate, astfel încât inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an de închisoare, la care a adăugat un spor de 3 luni de închisoare, astfel ca în final inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 1 an şi 3 luni de închisoare. Judecătorii au mai decis să suspende executarea pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 2 luni. Totodată, instanța a dispus confiscarea specială a sumei de 950.000 lei, care a fost consemnată anterior într-un cont bancar pe numele inculpatului.  Potrivit unor surse DNA, Octavian Niculescu figura în dosarul penal 219/P/2020 ca inculpat, după ce a fost denunțat procurorilor anti-corupție de o femeie.  

Cine este Octavian Niculescu

Octavian Niculescu, om de afaceri ce controlează firma Tehnoplus Medical SRL, a fost implicat în mai multe scandaluri de corupție legate de achizițiile de tehnică medicală din sănătate. În cazul de corupție al fostului ministru PSD, Sorina Pintea, Octavian Niculescu avea calitatea de martor colaborator al procurorilor DNA. El a fost cel care l-a denunțat pe intermediarul Mihai Coste, iar acesta ulterior a acceptat să o denunțe pe Sorina Pintea și a participat la organizarea flagrantului.

Octavian Niculescu este unul dintre cele 7 nume incluse în dosarul 527/P/2019, care au calitate de martor sau inculpat. Dosarul vizează mai multe achiziții de la Fundeni, derulate de interpuși ai omului de afaceri Dorin Cocoș, despre care Justnews a scris pe larg în 14 episoade. Amintim două declarații de martor, care îl vizează pe Niculescu Octavian:

  • Martora Irimescu Camelia Mihaela a spus că a primit de la Frunzăreanu Florina Irina o sumă de bani, al cărui cuantum nu şi-l aminteşte, ce îi fusese remisă de Niculescu Octavian pentru a recompensa câştigarea a două licitaţii derulate la IOB ( cea câştigată de Tehnoplus Medical  SRL în asociere cu DISAN ORTOMED SRL, respectiv o alta ce a fost câştigată singură, nu în asociere, de Tehnoplus Medical SRL pe igienizare-sterilizare). Potrivit martorei, Niculescu Octavian a oferit acea sumă de bani şi pentru a-și asigura influenţă în sistemul medical, îndeosebi la ministrul Sănătăţii, Bănicioiu Nicolae, care avea un interpus, în calitate de asociat ce deţinea o treime din părţile sociale, în cadrul uneia sau a două firme dintre cele aflate sub controlul lui Dorin Cocoş şi Irimescu Mihaela. Ea a mai spus că o parte din bani trebuiau să fie remişi atunci lui Bănicioiu Nicolae, însă ea a preferat să păstreze pentru sine acea sumă, întrucât a considerat că trebuie să-şi recupereze banii oferiţi anterior lui Bănicioiu Nicolae pentru susţinerea campaniei electorale prezidenţiale din anul 2014 a colegului său de partid, Victor Ponta.
  • Martora Frunzăreanu Florina Irina a declarat că, în ceea ce îl privește pe Niculescu Octavian, administratorul societăţii Tehnoplus Medical SRL, că l-a cunoscut în cursul anului 2014, când între IOB şi asocierea de societăţi formată din Tehnoplus Medical SRL şi Disan Ortomed SRL, a fost încheiat un contract privind dotarea blocurilor operatoare din cadrul institutului. Martora a daclarat că atât pe parcursul procedurii de atribuire a acestui contract, dar şi ulterior, legătura cu Niculescu Octavian a fost asigurată de Ulrich Olimpia şi Jipa Mihaela, angajate ale grupului de firme controlat de Cocoş Dorin şi Irimescu Mihaela. Potrivit martorei, Niculescu Octavian ar fi aflat de la Irimescu Mihaela că pentru atribuirea acestui contract iniţiat de IOB, trebuie să-i remită echivalentul a 10% din valoarea facturilor emise după câştigarea licitaţiei, acesta fiind de acord. Martora a precizat că din procentul de 10% din valoarea facturilor, o parte ajungea la Straja Dan Nicolae, iar cealaltă parte era împărţită în trei, respectiv între Irimescu Mihaela, Cocoş Dorin şi ministrul Bănicioiu Nicolae.
Probleme de sănătate

EVZ a scris în martie anul acesta că Octavian Niculescu a fost internat de urgență în spital. El ar fi fost în stare gravă, în comă indusă, intubat, după ce i s-ar fi făcut rău într-o benzinărie, unde se oprise să alimenteze, după ce participase la petrecerea unui prieten. „A căzut din picioare într-un Lukoil, l-au resuscitat cei de la SMURD aproape o oră și după aia l-au dus la spital. Aritmie cardiacă, ar fi spus cei de la SMURD. El oricum avea probleme cu inima, o operație, 2 stenduri…”, au mai spus surse EVZ, care au precizat că Octavian Niculescu a fost  internat la neurologie, la Spitalul Bagdasar.

Alte articole