Curtea de Apel București a confirmat miercuri, 14 mai 2025, sentința de achitare pronunțată de instanța de fond în cazul lui Găină Alexandru Constantin, acuzat de comiterea unui omor la comandă în anul 1998:
- Solutia pe scurt: Decizia penală nr.761/A din 14.05.2025 – În temeiul art. 421 alin. (1) pct. 1 lit. b) din Codul de procedură penală respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 278/13.03.2023, pronunţate de Tribunalul Bucureşti- Secţia I Penală în dosarul nr. 7880/3/2017. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat cu ocazia soluţionării apelului rămân în sarcina acestuia. Constată că inculpatul a fost reţinut pentru o perioadă de 24 de ore, din data de 22.06.2016 oa 15:35 până la data de 23.06.2016 ora 15:35. Definitivă. Pronunţată astăzi, 14.05.2025, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.
Alexandru Găină a fost suspectul principal în ceea ce a intrat în analele Poliției Române drept „crima de pe strada Mieilor”, în care i-a căzut victimă un afacerist pe nume Mihai Ionescu, cunoscut în mediul infracțional al vremii sub numele „Mișu Țiganu”, după cum menționează Libertatea. Alexandru Găină, fiu al unui fost șef al serviciului secret al MAI – Direcția Generală de Protecţie Internă (fostul Doi și-un sfert), a fost trimis în judecată abia în anul 2017 cu privire la asasinatul pe care l-ar fi comis în seara zilei de 15 iulie 1998. Atunci, afaceristul Mihai Ionescu a fost împușcat de la mică distanță, prin geamul portierei unui autoturism Jeep Grand Cherokee, în timp ce încerca să intre în curtea vilei sale din strada Mieilor.
Ziare.com scrie că procurorul care a trimis cazul în instanță l-a acuzat pe Găină că l-a ucis pe omul de afaceri Mihai Ionescu la comanda unor mafioți italieni. „Din probele administrate în cauză a reieşit faptul că, după o supraveghere prealabilă în vederea pregătirii comiterii faptei, inculpatul Găină Alexandru – Constantin a executat trei focuri cu o armă letală procurată în acest scop, în direcţia victimei I.M., provocându-i plăgi în zona toracelui, leziuni grave care în scurt timp au condus la decesul acesteia”, se arată într-un comunicat emis de Parchetul Capitalei. Potrivit anchetatorilor, omorul a fost comis la comanda mafiei italiene, iar în spatele asasinatului ar fi stat o datorie de aproape un milion de dolari, sumă pe care victima o împrumutase unor italieni din Napoli. Aceştia nu au mai vrut să îi dea banii şi ar fi pus la cale execuția.
Timp de 18 ani, dosarul a fost unul cu autor necunoscut și abia în 2016, polițiștii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei l-au reținut pe Alexandru Găină, punându-l sub acuzare pentru omor cu premeditare. În aprilie 2023, Tribunalul București a pronunțat prima sentință de achitare din dosar. În motivare se arăta că „deşi o parte din probele administrate – redate în cele ce preced – sunt de natură să confirme prin coroborarea acestora acuzaţia de omor reţinută în sarcina inculpatului, există o serie de neconcordanţe în probatoriul administrat, semnificative în concret, ce nu pot fi ignorate, şi care în opinia Tribunalului contribuie la neclintirea prezumţiei de nevinovăţie de care inculpatul beneficiază”. „Raportat la împrejurarea că multe dintre declaraţiile luate martorilor au fost contradictorii – inclusiv cele date succesiv în faza cercetării judecătoreşti, după schimbarea completului de judecată -, s-ar ajunge la specularea întregii situaţii de fapt de către instanţa de judecată, ceea ce ar conduce la situaţia ca o soluţie de condamnare a inculpatului să fie bazată doar pe presupuneri şi nu pe coroborare de probe”, se mai arăta în sentința Tribunalului București, consultată de Ziare.com.