A scăpat doar cu amendă penală, după ce a încercat să vândă 900 de parfumuri contrafăcute

Exclusivitate

1.800 de lei este amenda penală pe care a primit-o o femeie, Florentina Petre, pentru că a încercat să comercializeze parfumuri contrafăcute pe piața românească. Marți, 22 septembrie, judecătorii Curții de Apel București au decis să mențină sentința dată în acest caz la sfârșitul anului trecut de Judecătoria Giurgiu. Plata amenzii va fi însă amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care inculpata va trebui să respecte mai multe măsuri:  să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Sentința Curții de Apel București este definitivă.

Florentina Petre a fost găsită vinovată de săvârșirea infracțiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, prev. de art. 90 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 84/1998. Concret, în data de 27.02 2016,  în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu (rutier),  pe sensul de intrare în România, la verificarea bagajelor pasagerei Florentina Petre, polițistii au descoperit 900 ( nouă sute) de flacoane de parfum inscripționate cu însemnele și denumirile mărcilor  Paco Rabanne, Tom Ford, Dolce&Gabbana, Givenchy, Guerlain, Prada, Moschino, Versace, Hermes, Hugo Boss, etc. Femeia a declarat verbal polițiștilor că bunurile descoperite în bagajele sale au fost achiziționate în data de 26.02.2016, dintr-un bazar  din Istanbul (Turcia), pentru care a plătit 1.000 dolari USD,  fără a primi documente justificative. După introducerea în România a bunurilor contrafăcute, ea intenționa să le comercializeze în București cu ocazia sărbătorilor de 1 și 8 martie. Pentru stabilirea caracterului contrafăcut al bunurilor reținute, au fost solicitate punctele de vedere ale reprezentanților titularilor de marca protejate. Cei mai mulți dintre ei au declarat autorităților că acestea erau contrafăcute, solicitând distrugerea acestora, iar alții nu nici măcar nu s-au sinchisit să comunice un răspuns cu privire la caracterul contrafăcut al produselor.

În cele din urmă, judecătorii au stabilit aplicarea unei pedepse constând într-o amendă penală în sumă de 1.800 de lei (20 lei x 90 zile-amendă), dar au ținut seama că inculpata a avut o atitudine sinceră, de recunoaștere a faptei comise.  Judecătorii au mai dispus distrugerea, pe cheltuiala inculpatei, a bunurilor confiscate și plata unor cheltuieli judiciare către stat, în sumă de 800 de lei.

Norocul inculpatei a fost că persoanele vătămate – mari firme de cosmetice – nu s-au constituit părți civile în cauză.

foto: wikimedia.org

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie