A scăpat de închisoare prin prescrierea faptelor, dar are de plătit 21 milioane de lei, fiindcă a fraudat bani europeni

Exclusivitate

În decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Badea Ioan, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de schimbare fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 14 februarie 2012 – 16 martie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul, în calitate de administrator în fapt al unei societăți comerciale, a schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația fondurilor obținute din bugetul Uniunii Europene, în sumă de 9.413.077 lei. Concret, din acele fonduri, inculpatul a dispus efectuarea a 16 plăți fără legătură cu obiectul contractului de finanțare ce privea „Reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare Găești”. SC Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 21.092.742 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București,  care, în mai 2023, la aproape 5 ani de la sesizare, a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Badea Ioan sub aspectul săvârşirii în formă continuată a infracţiunii de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, când fapta a produs consecinţe deosebit de grave, (16 acte materiale comise în intervalul 14.2.2012 – 16.3.2012), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Instanța a luat act că inculpatul nu a fost supus arestului preventiv sau arestului la domiciliu în cauză. Totodată, Tribunalul București a admis acţiunea civilă formulată de către partea civilă Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița SA în contradictoriu cu inculpatul, obligându-l pe acesta să plătească părţii civile Compania de Apă Târgoviște – Dâmbovița SA suma totală de 21.092.742,77 lei cu titlu de daune materiale. În baza art. 398 raportat la art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat au rămas în sarcina acestuia.

DNA a formulat apel care a fost judecat luni, 29 ianuarie 2024, de către un complet al Curții de Apel București:

  • Solutia pe scurt: DP 112/A/În baza art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr. 597 din data de 15.05.2023 pronunțate de Tribunalul București, Secția I Penală în dosarul nr. 48415/3/2017. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunțat azi, 29.01.2024, prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței.
spot_img

Articole recente

Primăria Constanța a eșuat în încercarea de a recupera 4,5 milioane de dolari din prejudiciul suferit prin retrocedările lui Radu Mazăre

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa la data de 01.04.2021, reclamantul UAT Mun.Constanţa, prin...

Mai multe articole din aceeași categorie