Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât săptămâna aceasta că polițistul Catană Sorinel rămâne cu decizia de incompatibilitate stabilită de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI):
- Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de reclamantul Catană Sorinel împotriva sentinţei civile nr. 180 din 23 iunie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 octombrie 2022.
În aprilie 2014, inspectorii ANI au constatat „existența stării de incompatibilitate în cazul lui CATANĂ SORINEL, Director executiv în cadrul Poliției Locale Vaslui, Județul Vaslui, întrucât, în perioada 01 noiembrie 2012 – 15 decembrie 2013, a deținut, simultan cu funcția publică de director executiv, și funcția publică cu statut special de ofițer în cadrul I.P.J. Vaslui”. Catană Sorinel deținuse, în perioada 15 octombrie 2000 – 15 decembrie 2013, diverse funcții cu statut special în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
După ce a luat la cunoștință de dosarul de evaluare al ANI, el a atacat în instanță decizia de incomptabilitate, dar a pierdut procesul pe fond în iunie 2020 la Curtea de Apel București. După cum a consemnat rolii.ro, instanța a constatat că, în loc să solicite conducerii IPJ Vaslui încetarea raporturilor de serviciu, el solicitase doar suspendarea raporturilor de serviciu. Mai mult, judecătorii au observat că polițistul nu a înțeles să solicite încetarea raportului de serviciu nici măcar după aproape 1 an de la numirea sa în funcția de director executiv la Poliția Locală, solicitarea sa, înaintată IPJ Vaslui la 15.10.2013, fiind aceea de a-i fi acordată o nouă prelungire a suspendării raportului de serviciu, pe o perioadă de încă 2 ani, începând cu data de 1.11.2013. Or, judecătorii au stabilit că legislația prevede că un funcționar public al cărui raport de serviciu a fost suspendat nu își pierde calitatea de funcționar public , suspendarea producând doar încetarea temporară a îndeplinirii atribuțiilor specifice, respectiv de plată a drepturilor salariale. Așadar, prin suspendare nu are loc și încetarea raportului de funcție publică, Catană Sorinel nepierzându-și calitatea de polițist pe durata suspendării, au concluzionat judecătorii. Ei au explicat că, potrivit legii, polițistului îi este interzis “ să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ, a activităților de cercetare științifică și creație literar-artistică”.