La Curtea de Apel București a început luna trecută procesul fostei prezentatoare TV Olivia Steer (în acte Moisescu Olivia Veturia) care a contestat în instanță amenda primită din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminării în urma unei postări pe Facebook, făcută în perioada pandemiei. La termenul din 25 octombrie 2023, judecătorii au respins ca neîntemeiată o declaraţie de abţinere, formulată de unul dintre magistrații însărcinați cu judecarea dosarului, Adina Elvira Ghiţă.
Disputa a fost declanșată după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat-o pe fosta prezentatoare, o cunoscută militantă anti-vaccinare, în urma unei sesizări depuse în aprilie 2021 de către Colegiul Medicilor din România. Această organizație a sesizat Consiliul anti-discriminare cu privire la postarea din data de 3 aprilie 2021, făcută de Olivia Steer.
Colegiul Medicilor arăta în sesizare că mesajul promovat de Olivia Steer susținea că toate persoanele care decedează sunt declarate în mod mincinos ”morţi covid”, că pacienţii sunt ”legaţi de pat, sufocaţi, înfometaţi şi însetaţi, ucişi de protocoalele OMS ale morţii, cu complicitatea criminală a eroilor din linia întîi”. Olivia Steer atribuia aceste fapte personalului medical, numit în mod ironic ”eroii din linia întâi”, şi susţinea că personalul medical ar comite aceste infracţiuni grave în mod nemijlocit sau în calitate de complici. Colegiul Medicilor consideră că prin mesajul promovat se aduce atingere dreptului la demnitate personală a unei categorii sociale distincte, în cazul de față fapta fiind îndreptată asupra medicilor. În opinia Colegiului Medicilor, mesajul a fost postat în mod cert cu intenţia de a provoca reacţii publice şi a stârni nemulţumire publică, în parte faţă de activitatea personalului medical, urmărind deci încurajarea a cât mai multor cetăţeni să protesteze şi să se manifeste public împotriva personalului medical care lucrează în condiţiile execepţional de grele, pentru a limita efectele pandemiei.
În replică, Olivia Steer a susținut că nu s-a referit la întreaga tagmă a medicilor, criticile sale fiind îndreptate împotriva unei practici împământenite la secţiile ATI şi nu împotriva profesiei în integralitatea ei. Fosta prezentatoare a mai susținut că a urmărit informarea publicului asupra unui subiect de interes public şi exercitarea unei libertăţi garantate de Constituţia României (libertatea de a participa şi organiza mitinguri şi demonstraţii). Postarea din 3 aprilie 2021 este o invitaţie de participare la protest, iar modul în care este redactată relevă intenţia de a informa publicul care o urmăreşte pe reţeaua de socializare cu privire la acest protest şi la motivele pentru care acesta a fost organizat. Ea a mai spus că nu a îndemnat la protest împotriva personalului medical, ci la exercitarea dreptului constituţional prevăzut de art. 39 din Constituţie, care reglementează libertatea de întrunire.
În ședința din 16 martie 2022, membrii prezenți ai Colegiului Director al CNCD au adoptat Hotărârea 171, prin care au constatat că aspectele sesizate constituie fapte de discriminare, potrivit art. 2, alin. (1) şi art. 15 din O.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, și au aplicat amenda contravenţională în valoare de 5.000 (cinci mii) lei.