A debutat procesul în care compania chineză Huawei cere autorităților române anularea deciziei prin care i s-a interzis participarea la rețelele 5G

Exclusivitate

În aprilie anul acesta, patru firme din grupul Huawei – Huawei Technologies SRL, Huawei Internațional Co. Limited, Huawei Technologies Hungary Kit și Huawei International Co.Ltd – au cerut instanței de contencios administrativ, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Cercetării, Consiliul Suprem de Apărare a Țării prin Administrația Prezidențială și Prim-ministrul României, anularea Deciziei 81/29.02.2024 emisă de premierul Marcel Ciolacu. Procesul, al cărui prim termen a avut loc săptămâna trecută, se derulează la Curtea de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 12 martie 2025.

Decizia nr. 81 din 29 februarie 2024 a fost luată avându-se în vedere Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 35 din 21 februarie 2024 privind avizarea solicitării pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depusă de către companiile Huawei Technologies – S.R.L., Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Technologies Co. Ltd. În document se arată că Executivul a luat această decizie ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale.

Potrivit publicației Economedia, un studiu realizat anul trecut, care analiza cota de piață a Huawei în Europa, arăta că România era printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Conform acestuia, România se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G, fiind pe locul secund în UE după Cipru. Pe de altă parte, un studiu comandat de Huawei, realizat de firma de avocatură Dentons și cea de consultanță Audytel, arăta în 2021 că firma chineză Huawei ar pierde 2,7 miliarde de euro dacă ar fi exclusă de pe piața de telecomunicații din România odată cu implementarea legislației privind echipamentele 5G.

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie