A început judecarea apelului în procesul unui evaluator ANRP care ar fi supra-apreciat, pentru Gigi Becali și nepotul său, valoarea unui teren cu 160%

Exclusivitate

La Curtea de Apel București a început recent judecarea apelului în procesul penal al lui Emil Nuțiu, un evaluator al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), care ar fi supraapreciat, pentru finanțatorul FCSB Gigi Becali și nepotul său Vasile Geambazi, valoarea unui teren din Voluntari cu peste 160%. La termenul din 26 noiembrie, instanța a încuviințat cererea de amânare formulată de apelantul – intimat – inculpat Nuţiu Emil, în vederea angajării unui apărător ales şi pregătirea apărării. Inculpatului i s-a mai pus în vedere faptul că este singurul termen de judecată acordat în acest sens. Judecătorii vor relua procesul în data de 10 decembrie 2024.

În septembrie anul acesta, instanța de fond – Tribunalul Bucureștil-a achitat pe Emil Nuțiu, acuzat de săvârșirea participației improprii la infracțiunea la abuz în serviciu, pe motiv că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege,  dar a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului:

  • Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. (1) şi (5) C.pr.pen. rap. la art. 16 alin 1 lit. b) teza a I-a din C.P.P. achită pe inculpatul NUȚIU EMIL (date) pentru săvârșirea participației improprii la infracțiunea la abuz în serviciu prevăzută de art. 52 alin. 3 teza I raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 în referire la art. 297 alin. 1 CP combinat cu art. 309 CP. În baza art. 25 alin. 5 din Codul de procedură penală lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată în cauză de partea civilă MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE (date). În baza art. 397 alin. 5 raportat la art. 25 alin. 5 din Codul de procedură penală menține măsura asigurătorie dispusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, prin ordonanța nr. 137/P/2017 din data de 18.11.2019, asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului NUȚIU EMIL în vederea reparării prejudiciului produs prin infracțiune, până la concurența sumei de 184.819.120 lei. Ridică măsura asigurătorie dispusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, prin ordonanța nr. 137/P/2017 din data de 18.11.2019 asupra bunurilor mobile și imobile ale persoanei interesate GEAMBAZI VASILE (date) în vederea confiscării speciale a sumei de 184.819.120 lei. Respinge, ca nefondate, solicitările de desființare totală a Raportului de evaluare întocmit de inculpatul NUȚIU EMIL în dosarul nr. 22716/FFCC/2010, precum și a Titlului de despăgubire nr. 29/27.06.2013 emis de către CNCI. În temeiul art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziție prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 11.09.2024.

Inițial, în acest dosar, au mai fost vizați, pentru spălare de bani, finanțatorul FCSB-ului, Gigi Becali, și nepotul său, Vasile Geambazi. „La data de 24 iunie 2021, cu privire la infracțiunile reținute în sarcina oamenilor de afaceri menționați, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, tez a II-a („fapta (…) nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzuta de lege”) din Codul de Procedură Penală. Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infracțiunile pentru care s-a efectuat urmărirea penală, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi oameni de afaceri ar fi dobândit sau folosit despăgubirea supraevaluată fraudulos din dosarul ANRP cu vinovăția prevăzută de lege. Anterior, la data de 4 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a evaluatorului desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave”, se arăta într-un comunicat al procurorilor DNA din luna octombrie a anului 2021, citat de Adevărul. „Evaluatorul desemnat de ANRP ar fi întocmit un raport de evaluare cu încălcarea legii 247/2005, prin care un teren de 21,75 ha situat în apropiere de municipiului București, care făcea obiectul unui dosar de despăgubire la ANRP, ar fi fost supraevaluat cu suma de 184.819.120 lei, suma reprezentând un folos necuvenit în beneficiul celor doi oameni de afaceri,” au mai susținut procurorii DNA.

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie