La Curtea de Apel București a început săptămâna trecută judecarea apelului în dosarul DNA al lui Alexandru Cumpănașu, președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019. Procesul a fost amânat pentru data de 26 noiembrie 2024, pentru lipsa avocatului care îl apără de inculpat.
Alexandru Cumpănașu a fost trimis în judecată în decembrie 2022 de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că în cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, inculpatul l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care acesta nu îndeplinea cerințele fișei postului (acelea de a deține o diplomă de studii universitare și de a avea experiență în specialitate de minim 1 an). Ulterior, deși inculpatul ar fi promis de mai multe ori că va aduce documentele respective care să ateste îndeplinirea condițiilor de angajare, nici până la data finalizării proiectului Alexandru Cumpănașu nu a făcut acest lucru. Ca urmare a demersurilor menționate, inculpatul ar fi obținut pe nedrept suma de 308.630 lei cu titlu de retribuție pentru activitatea depusă în calitate de expert IT în proiectul respectiv. G4Media.ro amintește că Alexandru Cumpănașu a negat, în momentul în care a fost inculpat de DNA (2019), că a prezentat documente false în timpul angajării la SNSPA și spunea că îl va da în judecată pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie, pentru că i-a ”afectat imaginea”, după ce instituția a anunțat că va lua măsuri în urma unor verificări suplimentare.
În iunie 2024, instanța de fond – Tribunalul București – l-a achitat pe inculpatul Cumpănașu Alexandru pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie (în forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art.52 alin.3 C.pen. raportat la art. 181 alin. 1 din Legea nr.78/2000, întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.