A fost suspendat procesul în care fostul premier Adrian Năstase a dat în judecată Administrația Prezidențială pentru că i-a fost retrasă decorația „Steaua României” în grad de Mare Cruce

Exclusivitate

Curtea de Apel București a decis miercuri, 3 februarie, să suspende procesul în care fostul premier Adrian Năstase a dat în judecată Administrația Prezidențială pentru că i-a fost retrasă decorația „Steaua României” în grad de Mare Cruce.

  • Soluția pe scurt: În baza art. 413 alin. 1 pct. 1 din Codul de procedură civilă, suspendă judecarea cauzei formulată de reclamantul Adrian Năstase până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate. Cu recurs pe toată durata suspendării. Pronunţată azi, 03 februarie 2021, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
    Document: Încheiere – Suspendare    03.02.2021

Curtea Constituţională a fost sesizată cu excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 17 lit. a din OUG 11/1998 și ale prevederilor art. 51 lit. a Legea 29/2000, în raport de dispozițiile art. 1 alin. 3 și 5, art. 16 alin.1 și 2, art.21şi art. 52 din Constituţie, corelate cu art. 1 alin. 3 și 5 din Constituție.

Președintele Klaus Iohannis a semnat la 11 decembrie 2019 decretele privind retragerea decorațiilor persoanelor care au suferit condamnări penale, printre aceștia numărându-se Adrian Năstase, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Mircia Muntean și Ionel Manțog, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, îi fusese acordat lui Adrian Năstase de către președintele de atunci, Ion Iliescu, prin Decretul  nr. 960 din 28 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 865 din 29 noiembrie 2002.

La câteva zile după anunțul președintelui Klaus Iohannis, Adrian Năstase a anunțat că va da în judecată  că îl va da în judecată pe Klaus Iohannis și a catalogat „meschin” gestul de a retrage decorațiile tuturor celor care au condamnări penale. Potrivit portalului Curții de Apel București, Adrian Năstase l-a chemat în judecată nu numai pe președintele României, ci și pe primul ministru al Guvernului României.

foto: wikimedia.org

spot_img

Articole recente

Fiscul nu i-a convins pe judecători să angajeze răspunderea unei persoane în solidar cu mama sa, urmărită penal și devenită insolvabilă

Prin Decizia de angajare a răspunderii solidare, emisă în decembrie 2021 de Administrația Națională a Finanțelor Publice - Direcția...

Mai multe articole din aceeași categorie