În mai anul trecut, reclamantul Bogdan Filcea a depus o cerere, înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a civilă, în care, în contradictoriu cu pârâta Federația Română de Skandenberg – Armwrestling, a solicitat dizolvarea Federației Române de Skandenberg – Armwrestling, structură sportivă de interes naţional identificată la Poziţia B/C/OOO01/ 2023 în registrul sportiv organizat la Ministerul Sportului, în conformitate cu dispoziţiile art. 14 si art . 54 alin. 1 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire Ia asociaţii si fundaţii publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000.
Șase luni mai târziu, instanța de fond a apreciat că solicitarea este neîntemeiată, pentru considerentele ce vor fi detaliate în continuare. Astfel, în motivarea soluției, consemnată de rejust.ro, se arată că Federaţia Română de Skandenberg – Armwrestling a fost înfiinţată în conformitate cu prevederile Legii nr. 69/2000 şi a O.G. nr. 26/2000 prin Încheierea finală nr. 31/ÎNCH/PJ pronunţată la data de 04.10.2022 de Tribunalul Bucureşti, Secția a V-a Civilă. În privința dispozițiilor art. 14 din OG 26/2000, tribunalul reține faptul că acestea au fost respectate, având în vedere că toate avizele solicitate de Legea nr. 69/2000, respectiv avizul de constituire şi autorizaţia de funcţionare a Federaţiei Române de Skandenberg -Armwrestling, au fost emise în mod favorabil de către Ministerul Sportului la data de 17.01.2023. Astfel cum reiese din acest text de lege, dacă asociaţia, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, urmează să desfăşoare activităţi pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizaţii administrative prealabile, aceste activităţi nu vor putea fi iniţiate, sub sancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, decât după obţinerea autorizaţiilor respective, ceea ce semnifică interdicţia începerii oricărei activităţi anterior obţinerii avizelor prealabile necesare. Textul de lege nu interzice obţinerii personalităţii juridice de către o asociaţie, federaţie sau fundaţie înaintea unor presupuse avizări prealabile, ci doar începerea activității anterior obținerii avizelor respective. Tribunalul a constatat că nu există nicio neconcordanţă între înscrisurile constitutive ale federaţiei înregistrate la Ministerul Sportului şi cele depuse instanţei de judecată în dosarul acordării personalităţii juridice, Ministerul Sportului avizând și acordând autorizaţia de funcţionare pârâtei la data de 17.01.2023, prin raportare la toate documentele constitutive ale acesteia, printre care şi Statutul din 19.03.2021 şi Actul Adiţional la Statutul din data de 04.06.2021. Astfel cum a arătat și pârâta, având în vedere că în cuprinsul Statutului acesteia din data de 19.03.2021 nu a fost prevăzută componenţa nominală a organelor de conducere şi control ale pârâtei, s-a dispus întrunirea Adunării Generale a FRSKA şi adoptarea Actului adițional la Statutul Federaţiei Române de Skandenberg – Armwrestling nr. 1 din 04.06.2021, prin care s-au adus completări statutului, act ce a fost avut în vedere de către Ministerul Sportului la data conferirii avizului de constituire şi a autorizaţiei de funcţionare.
În cererea de chemare în judecată reclamantul a mai afirmat că în actul adiţional nr. 1/04.06.2023 nu se face vorbire despre modificarea sediului Federaţiei, însă tribunalul reține că, în Statutul adoptat la data de 19.03.2021, este înscris acelaşi sediu precum cel din prezent al Federaţiei, neoperând nicio modificare a acestuia. De altfel, din Încheierea din data de 06.12.2022 pronunțată de Tribunalul București, Secția a V-a Civilă, rezultă că divergența referitoare la sediul federației s-a datorat unei erori materiale, în acest sens Tribunalul Bucureşti admițând în parte cererea de îndreptare a erorii materiale. De asemenea, în ceea ce privește susținerile reclamantului în sensul că la grefa instanţei de judecată se regăseşte pârâta cu denumirea Federaţia Română de Skandenberg – Armwrestling – F.R.S.K.A., în contradicţie cu presupusul aviz conferit de către Ministerul Sportului asupra denumirii Federaţia Română de Skandenberg – Armwrestling, se reține faptul că Tribunalul Bucureşti a dispus îndreptarea erorii materiale cu privire la sediul pârâtei şi a respins ca neîntemeiată cererea de eliminare de la denumirea Federaţiei din cuprinsul certificatului de înscriere nr. 5/31.10.2022 a menţiunii „F.R.S.K.A.”, fiind vorba despre o operațiune administrativă care se efectuează de către personalul delegat la Biroul Persoane Juridice din cadrul Tribunalului București.
Prin urmare, față de toate aceste considerente, Tribunalul București a apreciat că nu este incident în cauză niciunul dintre motivele de dizolvare a Federației invocate de către reclamant, pârâta fiind îndreptăţită să organizeze, supravegheze şi să coordoneze activitățile care implică sportul de skandenberg – armwrestling la nivel naţional, deţinând atât autorizaţia de funcţionare, cât şi avizul constitutiv emise de către Ministerul Sportului, fiind deci o structură sportivă constituită conform legii. În plus, instanța, în temeiul dispozițiilor art. 453 C.proc.civ., reținând culpa procesuală a reclamantului în demararea prezentului litigiu, a dispus obligarea acestuia la plata către pârâtă a cheltuielilor de judecată în cuantum total de 3.035,5 lei reprezentând 1.785 lei onorariu de avocat şi 1.250,50 lei cheltuieli de transport.
Soluția a fost atacată cu apel, așa că litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel București. Recent, judecătorii au decis să respingă definitiv acțiunea reclamantului:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 19.03.2025.