Justnews.ro

La Parchetul General se aflau în lucru, la data de 1 ianuarie 2021, în total 99 de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, se arată într-un răspuns primit din partea Biroului de informare și relații publice al Ministerului Public. În urmă cu un an, la Parchetul General se aflau în lucru 68 de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare (atunci nu erau însă incluse în această statistică dosarele aflate la SIIJ).  În răspunsul primit de la PÎCCJ, se mai precizează că, la 01.01.2021, la nivelul Secției de urmărire penală și criminalistică sunt înregistrate 46 de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, la nivelul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) sunt în lucru un număr de 48 de dosare penale cu o vechime mai mare de 5 ani de la sesizării, iar pe rolul Secției Parchetelor Militare (SPM) se află în lucru 5 cauze penale cu o vechime mai mare de 5 ani de la data înregistrării.

PG nu oferă informații despre protagoniștii dosarelor

Întrucât procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, conform dispozițiilor art. 285 alin.  2 din Codul de procedură penală, nu putem afla care sunt dosarele aflate încă pe rolul Secției Parchetelor Militare. Potrivit unor precizări ale Parchetului General făcute în urmă cu un an, conform prevederilor art. 12 alin. 1 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la comunicarea publică informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, precum și informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

Nu ies cifrele

Menționăm însă faptul că, la controlul tematic efectuat de Inspecția Judiciară la unitățile de parchet din Ministerul Public (control privind măsurile luate de procurori și conducerea parchetelor în vederea soluționării dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării), Secția Parchetelor Militare din PG a raportat 0 (zero) cauze.

Verificările dispuse de conducerea Inspecției Judiciare s-au încheiat la data de 07.07.2020.

Prin urmare:

  • la 1 ianuarie 2020, SPM avea 5 cauze mai vechi de 5 ani,
  • la 7 iulie 2020,  avea 0(zero) cauze mai vechi de 5 ani,
  • iar la 1 ianuarie 2021, avea din nou 5 dosare penale mai vechi de 5 ani.

Raportul integral al Inspecției Judiciare poate fi vizualizat aici. 

Concluzia ar fi că, undeva, nu ies cifrele: fie Raportul Inspecției Judiciare conține date eronate, fie SPM din PG a raportat niște cifre Biroului de presă al PÎCCJ, și alte cifre Inspecției Judiciare, fie a crescut în câteva luni din nou la 5 numărul dosarelor aflate la SPM mai vechi de 5 ani ( ultima variantă pare a fi cea mai puțin plauzibilă).

 

Alte articole