Judecătorii admit o contestație la executare formulată de fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fiindcă nu au fost respectate dispozițiile privind citarea

Exclusivitate

Curtea de Apel București a admis marți, 6 aprilie, contestaţia formulată de condamnata Bica Alina Mihaela împotriva sentinţei penale nr. 202 din data de 25.02.2021 a Tribunalului Bucureşti, Secţia I Penală, pronunţate în dosarul nr. 27846/3/2020. Magistrații au desființat hotărârea atacată şi au dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Bucureşti.

Hotărârea, care este definitivă, a fost luatăîn baza articolului 597 alininiat 8 Cod procedură penală rap. la art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. b Cod procedură penală”.

Articolul 597 aliniat 8 prevede:

  • Judecarea contestației la hotărârea primei instanțe se face în ședință publică, cu citarea persoanei condamnate. Condamnatul aflat în stare de detenție sau internat într-un centru educativ este adus la judecată. Participarea procurorului este obligatorie. Decizia instanței prin care se soluționează contestația este definitivă.

Articolul 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. b prevede:

  • Desființarea hotărârii atacate și dispunerea rejudecării cauzei de către judecătorul sau completul care a pronunțat-o, atunci cand se constată că nu au fost respectate dispozitiile privind citarea.

Fost procuror-șef al structurii de parchet specializată în combaterea și investigarea infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism – DIICOT, Alina Bica a fost dată în urmărire internațională, după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

Europa Liberă amintește că Alina Bica a a fugit din țară înainte să fie condamnată, în vara anului 2018. Ulterior, în octombrie 2018, s-a aflat că a fugit în Costa Rica, unde a și stat o perioadă, alături de Elena Udrea, inclusiv în penitenciar, de unde a fost eliberată în decembrie 2018, după ce a formulat contestație față de formarea completurilor de 5 judecători. Instanța supremă din România a decis, la acea vreme, suspendarea executării pedepsei de 4 ani de închisoare până la soluționarea dosarului. Bica Alina Mihaela figurează în continuare pe site-ul IGPR la secţiunea „Persoane urmărite”.

spot_img

Articole recente

Liber la înscrierile pentru concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri, unde sunt puse la bătaie 140 de posturi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în ședința din 12 martie 2025, organizarea concursului de admitere la...

Mai multe articole din aceeași categorie