Trei persoane condamnate în dosarul ”Transformatorul”– fostul ministru PNL, Relu Fenechiu, fratele său, Lucian Fenechiu, alături de Damian Mihai Bogdan – au dat în judecată în urmă cu 3 ani Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Cei 3 solicitau magistraților următoarele:
- constatarea nelegalității raportului din data de 21.06.2010 întocmit de către Garda Financiară – Secția Cluj, operațiune administrativă care stă la baza unui refuz nejustificat de a soluționa o cerere – act administrativ asimilat;
- obligarea pârâtei ANAF la recunoașterea dreptului reclamanților la despăgubiri și la repararea prejudiciului creat acestora prin emiterea actului în mod nelegal, în valoare totală de 4.716.417 lei.
Reclamanții susțin că raportul Gărzii Financiare Cluj ar fi fost nelegal
În cererea reclamanților, consemnată de rolii.ro, s-a amintit că raportul întocmit de către Garda Financiară – Secția Cluj a reprezentat temeiul Rechizitoriului întocmit din data de 27.06.2012 și că în baza acestui Raport, au fost trimiși în judecată și apoi condamnați de către înalta Curte de Casație și Justiție, prin Sentința penală nr. 702/12.07.2013, menținută prin decizia penală nr. 18/30.01.2014 . Prin aceeași decizie penală, 5 inculpați ( între care se numără și cei 3 reclamanți) au fost obligați și la plata în solidar a sumei de 5.672.081 lei.
Reclamanții au invocat drept cauze de nelegalitate care ar fi afectat conținutul raportului din 21.06.2010:
- încălcarea competenței materiale și teritoriale a Gărzii Financiare Secția Cluj;
- încălcarea procedurilor de control reglementate expres raportat la denumirea și natura juridică a raportului contestat
- lipsa altor formalități specifice proceselor-verbale (care ar putea fi considerate mijloace de probă),
- inexactitatea datelor conținute în raport
- lipsa unui control efectiv la sediile entităților controlate
- lipsa mențiunii cu privire la actele normative încălcate,
- lipsa prejudiciului.
Reclamanții au susținut că s-au adresat ANAF cu o cerere în care au solicitat constatarea nelegalității raportului menționat și repararea prejudiciului creat, iar ANAF a răspuns că cererea a fost transmisă ANAF București în vederea soluționării, însă până în iulie 2018 nu a fost primit un răspuns pe fond, aflându-ne în prezența unui refuz nejustificat, asimilat actului administrativ, în temeiul art. 2 alin.2 din Legea 554/2004. Prin urmare, acest refuz nejustificat de soluționare a unei cereri, ca act administrativ, ar reprezenta obiectul litigiului.
Prejudiciu mult mai mic
În ceea ce privește prejudiciul suferit de reclamanți, ei susțin că prejudiciul cauzat SISEE Moldova nu a fost calculat având în vedere toate actele contabile din acea perioadă, iar în urma unei expertize contabile efectuate ar fi reieșit că valoarea stocurilor cu sursă sigură de proveniență din cele 42 de facturi la data de 31.07.2014 era de 955.664 lei. Această valoare reprezintă valoarea produselor existente pe stoc la data începerii cercetării penale, însă această valoare nu ia în considerare faptul că ulterior aceste bunuri din stoc au fost valorificate, astfel că nu mai puteau fi inventariate în categoria bunurilor aflate pe stoc și care determină un prejudiciu pentru SISEE Moldova. Prin urmare, reclamanții au arătat că prejudiciul suferit de ei este echivalent cu diferența dintre suma la care au fost obligați prin decizia ICCJ (5.672.081 lei) și această sumă de 955.664 lei, respectiv 4.716.417 lei.
Puterea de lucru judecat
Judecătorii au constatat că, prin sentința civilă nr. 2079/5.11.2014 pronunțată de Tribunalul Iași, definitivă prin decizia civilă nr. 530/20.04.2015 a Curții de Apel Iași , a fost respinsă ca inadmisibilă o acțiune ce a avut ca obiect anularea aceluiași Raport din data de 21.06.2010 întocmit de Garda Financiară – Secția Cluj. Pârâta ANAF a invocat totodată și puterea de lucru judecat cu privire la faptul că raportul încheiat de Garda Financiară nu are calitatea de act administrativ și nu poate fi atacat în contencios administrativ.
Instanța de fond – Curtea de Apel București – a respins acțiunile formulate de reclamanți ca inadmisibile, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt definitiv, săptămâna trecută, demersului juridic, inițiat și de cei doi frați Fenechiu.
Doar 900 de euro recuperați
Potrivit unor dezvăluiri făcute recent de Centrul de Investigații Media, după 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a plătit doar 900 de euro (4.500 de lei) din cei aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), cât era prejudiciul din două dosare în care acesta fost condamnat definitiv, ”Transformatorul” și ”Siveco”.
foto: cdep.ro