68 de judecători ce candidează la funcții de conducere vor fi verificați de CSAT dacă au colaborat cu serviciile de informații

Exclusivitate

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat în data de 4 noiembrie 2020 Hotărârea 1322, ce vizează efectuarea verificărilor prevăzute în art. 28 alin. (2) din Regulamentul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor.

Secția pentru judecători a CSM a aprobat în 24 septembrie 2020 Hotărârea privind organizarea concursului/examenului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor, în perioada septembrie – decembrie 2020, precum şi calendarul de desfăşurare a concursului.

La concurs s-au înscris 79 de candidaţi, iar pentru un număr de 72 dc candidaţi s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile legale de participare la concurs.

La etapa scrisă din cadrul probei constând în testarea psihologică, evaluarea capacităţii candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea şi verificarea rezistenţei la stres au participat un număr de 68 de candidaţi.

Potrivit art. 48 alin. (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNASAS) verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea. Având în vedere vârsta pe care o aveau înainte de 1990 unii dintre candidaţii la funcţiile de conducere scoase la concurs, precum şi prevederile art. 2 lit. b) din Ol JCi nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, Secţia pentru judecători a CSM apreciază că nu se mai impune solicitarea CNSAS în vederea verificării unor candidaţi, întrucât nu face obiectul verificărilor specifice efectuate de această instituţie.

Prin urmare, Secția pentru judecători a CSM a decis să sesizeze Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii în vederea verificării şi comunicării dacă judecătorii menţionaţi în Anexa nr. 1 ( 23 de candidați) au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea.

De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a dispus  sesizarea  Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)  în vederea verificării şi comunicării dacă judecătorii menţionaţi în Anexa nr. 2 ( tabelul final cu toți cei 68 de candidați), au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea.

foto: csat.presidency.ro

spot_img

Articole recente

Primăria Constanța a eșuat în încercarea de a recupera 4,5 milioane de dolari din prejudiciul suferit prin retrocedările lui Radu Mazăre

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa la data de 01.04.2021, reclamantul UAT Mun.Constanţa, prin...

Mai multe articole din aceeași categorie