68 de cauze, mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, se află în lucru la Parchetul General

Exclusivitate

La Parchetul General se află în lucru 68 de cauze mai vechi de 5 ani de la prima sesizare, se arată într-un răspuns primit din partea Biroului de informare și relații publice al Ministerului Public. În răspuns se precizează că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică sunt înregistrate 63 de cauze mai vechi de cinci ani de la prima sesizare, iar pe rolul Secției parchetelor militare se află în lucru 5 cauze penale cu o vechime mai mare de cinci ani de la data înregistrării.

În proiectul său managerial, noul procuror general, Gabriela Scutea, a promis că va reduce, în primul său an de mandat, cu 20 la sută numărul dosarelor mai vechi de 5 ani. ( pagina 22 – http://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/proiect_managerial_gabriela_scutea.pdf  – ).

Gabriela Scutea explica, în proiectul său managerial, că acest obiectiv va fi atins în cauzele complexe, precum și în cauzele de evaziune fiscală și spălarea banilor, prin desemnarea pentru soluționare a 1-2 procurori, astfel încât cunoașterea cauzei să fie foarte bună, să permită administrarea accelerată a probelor necesare aflării adevărului, să permită monitorizarea fermă a efectuării activităților delegate polițiștilor, efectuarea constatărilor sau expertizelor concomitent cu menținerea constantă a resurselor materiale la dispoziția parchetelor în astfel de cazuri.

Am solicitat Parchetului General să enumere, dintre dosarele mai vechi de 5 ani, care sunt acelea în care sunt implicate persoane cu notorietate publică.  În răspunsul primit, Parchetul General afirmă că nu poate oferi aceste informații, întrucât procedura din cursul urmăririi penale este nepublică, conform dispozițiilor art. 285 alin.  2 din Codul de procedură penală. Potrivit Parchetului General, care citează prevederile art. 12 alin. 1 din Legea  nr. 544/2001 privind liberul  acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la comunicarea publică informațiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, precum și informațiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părțile implicate în proces.

G4Media a trecut în revistă luna trecută câteva dintre dosarele de pe rolul marilor parchete mai vechi de 5 ani. Printre acestea Dosarul lui Bogdan Buzăianu,  Dosarul lui Radu Budeanu, Dosarul Hidro Prahova, ce îl viza pe cumnatul lui Victor Ponta,  3 dosare ale lui Sebastian Ghiță, Dosarul Moisescu-Chiliman, Dosarul Apa Nova  (https://www.g4media.ro/noul-procuror-general-gabriela-scutea-a-promis-in-proiectul-de-management-ca-va-reduce-numarul-dosarelor-mai-vechi-de-5-ani-cine-se-califica-la-prioritati-dosarele-lui-radu-budeanu-bogdan-buzaia.html )

 

spot_img

Articole recente

Cum a eșuat Asociația Presei Sportive din România în încercarea de a obține “pensii speciale” pentru membrii săi

Contextul În 2016, un proiect de lege, propus de fostul senator UNPR Haralambie Vochițoiu, adoptat de Parlament iar ulterior promulgat...

Mai multe articole din aceeași categorie