Justnews.ro

Faptele

La jumătatea lunii martie 2015, o femeie în vârstă a fost internată de familie la Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Capitală. Două săptămâni mai târziu, într-o duminică după amiază, pacienta în vârstă, în timp ce se deplasa singură prin salon, s-a dezechilibrat și a căzut pe partea stângă a corpului, fără a se putea să se mai ridice. În sprijinul acesteia au intervenit alte două paciente aflate în salon, care au încercat să o transporte până la scaunul aflat în mijlocul salonului, fără succes însă. Peste aproximativ 2 minute, în salon a intrat infirmiera Moise Nicoleta, care, împreună cu o altă pacientă, a ridicat-o pe pacienta în vârstă în picioare. În continuare, infirmiera, ajutată de pacientă, a târât-o pe pacienta în vârstă pe podea până la scaun, unde a așezat-o brutal. Enervată probabil de faptul că pacienta nu avea mobilitate, infirmiera a bruscat-o, i-a dat o palmă la nivelul feței, apoi a împins-o puternic în scaun. Ulterior, infirmiera a abandonat-o pe pacientă pe acel scaun și s-a îndreptat spre ieșirea din salon, însă, după ce a făcut câțiva pași, s-a întors și a bruscat-o din nou. Apoi, infirmiera a părăsit salonul, pacienta rămânând pe scaun, fără a se mai putea deplasa.

După aproximativ 45 de minute, la ora 19:00, două bolnave au încercat să o ducă pe pacienta în vârstă de la scaunul pe care se afla până la un pat, însă nu au reușit, scăpând-o în mijlocul salonului, fără a se mai putea ridica de pe podea. Peste aproximativ 1 minut, infirmiera a intrat în salon, a mers la cea de-a doua pacientă, care căzuse și ea, a ridicat-o și a așezat-o pe scaun. În schimb, deși a văzut-o că pacienta în vârstă se afla întinsă pe jos în suferință, infirmiera a lăsat-o acolo și, fără să ia vreo măsură, a ieșit din salon. Nu a anunțat-o nici pe asistenta medicală aflată la parter, nici pe vreo altă colegă cu privire la faptul că o pacientă în vârstă era căzută și acuza dureri. Ulterior, o altă pacientă a apucat-o pe victimă și a târât-o încercând, fără succes, să o așeze într-un pat. Nu a reușit însă, pacienta în vârstă  rămânând lângă pat, în genunchi, cel puțin 10 minute, până când în salon a intrat o asistentă medicală. Aceasta, împreună cu mai multe paciente, au așezat-o inițial pe pacienta în vârstă pe primul pat de lângă locul unde era căzută. Ulterior, cu ajutorul unui pacient de sex masculin, au apucat-o de mâini pe victimă și au dus-o pe un alt pat, în partea opusă a salonului. Totodată, asistenta a apelat un medic din spital și l-a informat cu privire la starea în care o găsise pe victimă. Peste puțin timp, în salon a revenit infirmiera, care, împreună cu o altă asistentă, deși nu aveau atribuții în acest sens, i-a flexat picioarele pacientei în vârstă.

Toate aceste fapte au fost surprinse de imaginile video ale unor camere de supraveghere. Ulterior, astfel cum rezultă din documentele medicale, precum și din declarația unei martore, pacienta în vârstă a fost examinată de către un medic rezident în salon, iar apoi transportată în camera de gardă a spitalului. În aceeași seară, victima a fost internată la secția de ortopedie, unde a stat internată până la data de 3.04.2015. Din foaia de observație clinică generală, rezultă că victima prezenta la data de 29.03.2015 o fractură de col femural stânga și o plagă supra-orbitală stânga. Ulterior, în urma raportului de expertiză medico-legală s-au constatat următoarele:

  • cauza producerii leziunilor suferite de victim la data de 29.03.2015 a fost de natură patologică, aceasta suferind de afecțiuni care pot genera tulburări de echilibru urmate de cădere.
  • traumatismele suferite de persoana supusă examinării nu au determinat instalarea unei infirmități fizice sau psihice și nu i-au pus viața în primejdie.

Ancheta și pedeapsa

În urma anchetei disciplinare efectuate la nivelul unității medicale, infirmiera Moise Nicoleta a fost sancționată cu desfacerea contractului de muncă. În paralel, Secția 15 Poliție București a fost sesizată de către Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia cu privire la faptele ce ar fi fost comise de infirmiera Moise Nicoleta. Prin rechizitoriul nr. 5809/P/2015 din data de 12.10.2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Moise Nicoleta, pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și abuz în serviciu.

În martie 2021, la 6 ani de la comiterea faptelor, Moise Nicoleta este găsită vinovată de instanța Judecătoriei Sectorului 4 și condamnată la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare. Judecătorul dispune însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, instanța aplică inculpatei, pe lângă pedeapsa rezultantă a închisorii, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi g) C. pen., constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice şi în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, precum şi a dreptului de a profesa ca infirmier, pe o perioadă de 2 ani. În plus,  în solidar, inculpata Moise Nicoleta Carmen şi partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, au fost obligate la plata către victim a sumei de 1.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare stabilit de B.N.R. la data plății, cu titlu de daune morale.

Soluția Judecătoriei Sectorului 4 este atacată însă cu apel, procesul ajungând astfel pe rolul Curții de Apel București. În prima zi din luna aceasta, judecătorii CAB admit apelul și decid să o condamne pe inculpata Moise Nicoleta la pedeapsa de 3 ani de închisoare,  cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, instanța a majorat de la 1.000 euro la 5.000 euro (echivalentul în lei la cursul de schimb al pieţei valutare stabilit de B.N.R. la data plății efective) cuantumul daunelor morale la plata cărora au fost obligate, în solidar, inculpata Moise Nicoleta Carmen şi partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia. Decizia Curții de Apel București este definitivă.

Alte articole