3 adversari ai Liei Savonea, în fața Secției pentru judecători a CSM

Exclusivitate

Rapoartele Inspecţiei Judiciare îi vizează pe judecătorii Crina Muntean, Ruxandra Grecu și George Dorel Matei

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM discută miercuri, 20 mai, rapoartele întpcmite de Inspecția Judiciară pe numele unor judecători, cunoscuți drept adversari ai fostei șefe a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, cea care controlează și în prezent Secția pentru Judecători a CSM. Discutarea raportelor a fost amânată de cel puțin două ori, în urma situației generate de criza covid-19.  În urma deciziei luate pe 28 aprilie, s-a stabilit ca 3 dintre rapoarte – cele în care sunt vizați Crina Muntean, Ruxandra Grecu și George Dorel Matei – să fie discutate pe 20 mai, iar cel de-al  4-lea – care le vizează pe Liciu Ioana Hermina şi Predescu Daniela – să fie analizat pe 3 iunie.

Adversari neînduplecați ai Liei Savonea

Crina Muntean, judecătoare în cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Bihor, secţie pe care a condus-o în perioada 2009 – 2014, a devenit cunoscută după ce a dezvăluit, într-un interviu pentru Newsweek România, care sunt „reţelele de interese în justiţia locală“ care s-au activat împotriva ei, prin intermediul Inspecţiei Judiciare, după ce a deranjat un cerc de interese din județul Bihor, format din avocaţi, judecători, oameni de afaceri, persoane sus-puse în instituţiile publice.

George Dorel Matei, fost judecător la Curtea de Apel București, s-a transferat de la CAB la Curtea Militară de Apel București. Matei a fost verificat de Inspecția Judiciară în urma sesizării instituției de către Lia Savonea. George Matei a decis arestarea preventivă a omului de afaceri Alexander Adamescu, i-a trimis în spatele gratiilor pe afaceristul Ion Niculae și pe Gheorghe Bunea Stancu în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Mircea Geoană și a desființat hotărârea de achitare a Marianei Rarinca.

În prezent judecător la Curtea de Apel București, Ruxandra Grecu a activat ca magistrat în cadrul Judecătoriei Constanța pînă în 2011, cînd a obținut transferul în Capitală, la Tribunalul București. Ea a fost președintele primului complet care l-a judecat pe fostul președinte al Consliliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu.

Consiliul Superior al Magistraturii era condus în 2019 de judecătoarea Lia Savonea. Ea controlează de facto și în prezent Secția pentru Judecători a CSM.

spot_img

Articole recente

Procesul de 140 milioane de dolari pentru recuperarea „creanței Libia” de la moștenitorii lui Dinu Patriciu, amânat din cauza protestului avocaților

Magistrații Curții de Apel București au amânat, la termenul din 22 februarie 2024, judecarea dosarului în care Statul Român încearcă...

Mai multe articole din aceeași categorie