O fostă judecătoare, mituită în “Dosarul insolvențelor” cu 23.000 lei de mogulul Dan Adamescu, cere să fie reabilitată

Exclusivitate

Elena Rovența a fost judecător la Tribunalul Buzău și apoi la Tribunalul București Secţia VII Civilă. Ea a fost trimisă în judecată în “Dosarul insolvențelor”, alături de alți 3 judecători, Mircea Moldovan, Ion Stanciu și Ciprian Sorin Viziru, pentru că ar fi primit mită de la omul de afaceri Dan Adamescu în perioada în care profesa la Tribunalul București. Controversatul afacerist ar fi mituit-o pe Rovenţa, dar şi pe ceilalți magistrați, pentru a fi sigur că primeşte decizii favorabile în dosare de insolvenţă.  Astfel, potrivit procurorilor DNA, Elena Rovența a primit, în cursul lunii decembrie 2013 (10.12.2013), de la Adamescu Grigore-Dan şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul lui Borza Monica-Angela, suma de 23.000 lei (echivalentul a 5.000 euro), pentru a pronunţa hotărâri în două dosare, favorabile societăţilor coordonate omului de afaceri. Elena Rovența a fost suspendată din funcția de judecător, iar Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în ședința din 6 noiembrie 2014, eliberarea din funcţie, prin demisie, a judecătoarei Elenei Rovența.

Prima instanţă, Curtea de Apel Bucureşti, a condamnat-o pe Elena Rovenţa la 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare, dar, prin decizia penală nr. 234 din 27.05.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât să o condamne pe Rovența Elena, judecător la Tribunalul București – Secţia VII Civilă, la data faptei, la o pedeapsă de 4 ani și 6 luni închisoare şi interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Sentința ÎCCJ era definitivă. La finalul anului 2016, Tribunalul Prahova a decis că fosta judecătoare Elena Rovenţa, aflată atunci la Penitenciarul Târgşor , poate fi liberată condiţionat, după ce a executat o treime din pedeapsă, având în vedere că avea 65 de ani şi că a participat la programe de reeducare, fiind recompensată de două ori.

În noiembrie anul trecut, Elena Rovența a înaintat Secției a II-a Penale de la Curtea de Apel București o cerere de reabilitare judecătorească. Recent, instanța a declinat judecarea cererii în favoarea Tribunalului București:

  • Solutia pe scurt: s.p.9/F-În baza art. 47 C.pr.pen., admite exceptia necompetentei materiale a Curtii de Apel București in privința soluționării cauzei penale nr. 7647/2/2023 având ca obiect cererea de reabilitare judecătorească formulată de petenta condamnată Roventa Elena. În temeiul art. 50 C.pr.pen. rap. la art. 529 C.pr.pen. declină competenta soluționării cauzei penale nr. 7647/2/2023 având ca obiect cererea de reabilitare judecătorească formulată de petenta condamnată Roventa Elena în favoarea Tribunalului București. Definitivă. Pronunțată prin comunicare, prin mijlocirea grefei instanței, azi, 16.01.2024.
spot_img

Articole recente

Judecătorii îi fac, în final, dreptate unui șofer prins că a condus în timp ce poliția îi prelungise suspendarea permisului, deși omul a vrut...

La data de 11 noiembrie 2019, conducătorul auto XXX a fost sancționat contravențional cu amendă, în cuantum de 580...

Mai multe articole din aceeași categorie