La data de 3 martie 2021, pentru un număr de 28 de persoane private de libertate, confirmate pozitiv cu SARS-CoV-2, se asigură tratament specific în Penitenciarul-Spital București-Jilava (unitate desemnată să gestioneze formele ușoare sau medii de îmbolnăvire de COVID-19), sub îndrumarea structurilor de resort din sistemul public de sănătate. Persoanele pentru care se emite decizia externării, după 14 zile de spitalizare, beneficiază, în continuare, de monitorizare medicală în Penitenciarul-Spital BucureștiJilava/penitenciare-spital, spațiile din unitățile desemnate în acest scop (Penitenciarele Ploiești și Timișoara) revenind la destinația inițială.
De la izbucnirea crizei sanitare, Penitenciarul-Spital București Jilava a fost desemnat să asigure gestionarea cazurilor uşoare sau medii de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din rândul persoanelor private de libertate. În schimb, cazurile severe de Covid 19 sunt tratate în cele 16 paturi de la Secția ATI din cadrul Penitenciarului-Spital București-Rahova. Astfel, secția Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Penitenciarului-Spital București-Rahova se subordonează din punct de vedere operațional Penitenciarului-Spital București-Jilava, pentru o eventuală preluare a pacienților care necesită îngrijiri de terapie intensivă.
Într-un comunicat, Administrația Națională a Penitenciarelor precizează că, prin unitățile subordonate, adaptează, conform conduitei generale și specificului instituțional, măsurile de prevenție și intervenție necesar a fi implementate pentru controlul și combaterea pandemiei de COVID-19, cu respectarea drepturilor persoanelor custodiate. La data de 4 martie, în sistemul penitenciar se aflau 22.030 de persoane private de libertate.